Predstojeće restrukturiranje Agrokora predstavlja rizik

Eventualni neuredni scenarij restrukturiranja Agrokora, duge kolone na graničnim prijelazima, politička nestabilnost i neriješena pitanja predstavljaju negativne rizike za procjene hrvatskog gospodarstva, ali postoje i pozitivni rizici, tako da su prognoze koje je objavila Komisija izbalansirane, što predstavlja i određene političke poruke.

Izjavio je to u četvrtak europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

“Negativni rizici su se povećali u odnosu na ranije prognoze. Predstojeće restrukturiranje Agrokora predstavlja znatan negativan rizik u slučaju neurednog restrukturiranja. Nastavak poslovanja u proizvodnji i u maloprodaji mogao bi biti ugrožen, što bi utjecalo na povjerenje i moglo bi voditi do znatnih reperkusija za rast i zaposlenost”, rekao je Moscovici na konferenciji za novinare, odgovarajući na upit da komentira procjene za Hrvatsku i rizik koji predstavlja kriza u Agrokoru.

Naveo je i da pojačane kontrole na schengenskim graničnim prijelazima, posebice na granici sa Slovenijom, također predstavljaju vanjski negativni rizik. “Ako opstanu dugačke kolone, mogu odvratiti turiste od dolaska tijekom ljetnih mjeseci sa znatnim utjecajem na prihode od turizma, koji su vrlo važni za vašu zemlju. Politička nestabilnost i neriješene pitanja mogla bi zakočiti privatne investicije i apsorpciju europskih fondova”, kazao je Moscovici.

S druge strane, nastavlja Moscovici, “rast bi ipak mogao i trebao ipak pozitivno iznenaditi jer su hrvatske tvrtke dokazale da su sposobne ubirati plodove od ulaska u EU, i daljnji rast udjela na izvoznom tržištu nije isključen”.

“Također prihodi od turizma mogli bi biti veći nego u ovim prognozama ako se nastavi s produljenjem turisitičke sezone izvan srpnja i kolovoza. Ovo je izbalansirana procjena rizika i šansi koju imamo za Hrvatsku te također daje i određenu političku poruku”, zaključio je Moscovici.

Europska komisija je u četvrtak u proljetnim ekonomskim prognozama zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9 posto, dok je za sljedeću godinu blago povećala procjenu s 2,5 na 2,6 posto.

Stručnjaci Europske komisije koji su radili na pripremi ekonomskih prognoza ističu da se pitanja Agrokora moralo uzeti u obzir zbog njegove veličine – njegov udio u bruto dodanoj vrijednosti hrvatskog gospodarstva iznosi 2 posto.

Oni očekuju da će se restrukturiranje koncerna odvijati na uredan način, da je zakon o prinudnoj upravi u poduzećima od sistemske važnosti donio stabilnost u početnoj fazi, a da je teško predvidjeti što će biti u kasnijoj fazi. (Hina)

Prethodni članakTolušić: Praktički dokidamo nepoštenu trgovačku praksu
Sljedeći članakUkupni dug Agrokora krajem ožujka 40,4 milijarde kuna