Europski parlament pozvao je na zabranu najopasnijih vrsta plastike i tankih plastičnih vrećica do 2020., u sklopu europske strategije za smanjenje plastičnog otpada u okolišu.

U rezoluciji usvojenoj u utorak, Parlament se također zauzeo za uvođenje obvezujućih ciljeva za recikliranje plastičnog otpada, objavio je Europski parlament. Rezolucija je usvojena u sklopu revizije europske politike o otpadu koja se očekuje u svibnju.

“Parlament je pokazao put za rješavanje velikog problema štetnog utjecaja plastičnog otpada na okoliš i ljudsko zdravlje”, rekao je Vittorio Prodi, talijanski zastupnik iz redova S&D-a (grupe socijalista i demokrata u europskom parlamentu) koji je pripremio rezoluciju. Komisiju je pozvao da predloži da se do 2020. postupno zabrani odlaganje na deponijima otpada koji se može reciklirati ili iskoristiti u energetske svrhe. U EU-u se trenutačno reciklira samo 25 posto otpada.

Komisija je u studenom prošle godine predložila postupno uvođenje zabrane korištenja plastičnih vrećica debljine manje od 50 mikrona koje su jako opasne za okoliš. Svaki europski građanin iskoristi oko 200 plastičnih vrećica na godinu, od kojih je 90 posto tankih.

U Danskoj i Finskoj prosječna potrošnja tankih plastičnih vrećica iznosi samo četiri po osobi na godinu, prema 466 u Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj. Danska i Finska to su postigle informiranjem javnosti i uvođenjem naknada za plastične vrećice. Komisija procjenjuje da bi provedba europskih pravila o otpadu mogla otvoriti 400.000 radnih mjesta u EU-u, a europsko bi gospodarstvo moglo uštedjeti 72 milijarde eura na godinu. (Banka.hr)