Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da su otvorene prijave za više od 19,9 milijuna eura vrijednu mjeru potpore za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Riječ je, kako navode, o jednoj od dviju mjera definiranih Programom državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrijednosti 26,5 milijuna eura.

Putem toga programa, vlada i Ministarstvo poljoprivrede će pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, zbog kojih su neki od subjekata u preradi poljoprivrednih proizvoda dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer, a zahtjeve je moguće podnijeti do 31. ožujka.

Iz Ministarstva ističu i kako je u pripremi i druga mjera Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda – potpora prerađivačima uslijed povećanja troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, vrijedna više od 6,6 milijuna eura. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!