Hrvatski proizvođači i dalje ostvaruju izvrsne rezultate kada je riječ o prodaji vlastitih proizvoda kroz Spar prodajnu mrežu u Italiji, Austriji, Sloveniji i Mađarskoj. Ukupni “izvoz” hrvatskih proizvoda u trgovinama Spara porastao je u navedenim zemljama u odnosu na 2021. godinu 38,6 milijuna eura odnosno 36 posto, dok je ukupni ostvareni promet hrvatskih proizvođača kroz Spar maloprodajnu mrežu više od 143 milijuna eura. Najveći porast izvoza u 2022. zabilježen je u Austriji gdje je najviše rasla prodaja poznatih hrvatskih proizvoda poput Podravkine Linolade i Vegete te Atlanticove Cedevite. Značajan rast na austrijskom tržištu bilježe također Graševina Kutjevo i Badel Pelinkovac.

I na slovenskom tržištu zabilježeni su izvrsni rezultati, a najveći rast ostvario je brend Violeta koji za Spar proizvodi vlastitu marku vlažnih maramica. Podaci pokazuju da Slovenci vole i tradicionalne slavonske proizvode robne marke DOBRO koje plasira Žito d.o.o. dok Talijani ostaju vjerni hrvatskom bakalaru i Zigante tartufima.

“Ponosni smo što kroz Spar prodajnu mrežu u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Italiji hrvatskim proizvođačima osiguravamo izuzetno važan kanal distribucije i doprinosimo njihovom kontinuiranom rastu. Drago nam je da osim velikih domaćih proizvođača poput Podravke i Atlantica značajan rast putem naše prodajne mreže ostvaruju sve više srednjih te čak i malih tvrtki”, izjavio je Helmut Fenzl, predsjednik Uprave Spara Hrvatska.

Među manjim proizvođačima u 2022. posebno su se istaknuli Gatarić grupa, lider u proizvodnji i distribuciji kancelarijskog i školskog materijala i opreme te balzam za usne Vimi i New Bakery, najveća europska tvornica baklava iz Donjeg Stupnika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!