Microsoft je u trećem tromjesečju ostvario prihode od 24,5 milijardi dolara, 12 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila još i više.

Prema poslovnom izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit kompanije dosegnula je u proteklom kvartalu 6,58 milijardi dolara, 16 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Snažan rast financijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Office 365, Dynamic 365 i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za gotovo 14 posto na godišnjoj razini, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su skočili 90 posto, premda je u tom području Microsoft suočen s velikom konkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se dulje vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u povijesti Microsofta, postigavši lani dogovor o kupnji društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara.

S druge strane, i dalje klize prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje. U proteklom su tromjesečju pali za 0,2 posto na godišnjoj razini, na 9,4 milijarde dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla više od 3 posto. (Hina)