Prijavite se za vaučere za digitalizaciju

Mogućnost rasta ne samo lokalno, nego i prema Europskoj uniji

U Hrvatskoj već godinama bilježimo trend porasta plaćanja karticama, a 2023. godina u kojoj smo uveli euro nikako nije iznimka u tom trendu. Hrvatska narodna banka objavila je podatke o kartičnim transakcijama u Hrvatskoj u 2022. godini, gdje je u odnosu na 2021. zabilježen rast od 13,1% u broju kartičnih transakcija, a 14,6% povećanje u volumenu (vrijednosti) kartičnih transakcija.

Iako gotovina još uvijek ima važno mjesto u hrvatskom platnom prometu, društvene i tehnološke promjene uvelike mijenjaju navike kupaca te utječu na njihov izbor načina plaćanja. Osim korištenja klasičnih debitnih i kreditnih kartica, sve više potrošača koristi i plaćanje preko mobitela i digitalnih novčanika, inicira plaćanje preko pametnih satova ili koriste aplikacije za dijeljenje troškova.

Matija Trebež, account manager u Monri Payments

Rastući trend digitalizacije plaćanja komentirao je i Matija Trebež, account manager u Monri Payments, regionalnom lideru u segmentu procesiranja kartične naplate: “Usporedbom prva tri kvartala u 2023. godini s istim periodom kroz 2022. godinu vidimo porast veći od 35% u broju transakcija koje smo procesirali na fizičkim prodajnim mjestima poput dućana i restorana, dok rast ukupnog volumena transakcija prelazi 45%. Sve više trgovaca odlučuje se ponuditi mogućnost kartične naplate na fizičkim mjestima, a uvođenje eura, koje je Hrvatsku bolje integriralo u europski ekonomski sustav, vide kao mogućnost za razvoj svog poslovanja prodajom preko interneta.”

Kako bi podržalo poslovni razvoj hrvatskih poduzeća, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja otvorilo je program “Vaučera za digitalizaciju” kojim omogućavaju mikro, malim i srednjim poduzetnicima da iz fondova Europske unije dobiju vaučer za bespovratna sredstva za digitalizaciju svog poslovanja u iznosu do 19.900,00 eura.

Svaka tvrtka ima mogućnost korištenja dva vaučera iz različitih kategorija, koje se kreću od poboljšanja digitalnih vještina, do uvođenja složenih digitalnih rješenja. Tvrtke koje žele svoje poslovanje unaprijediti korištenjem Monrijevih rješenja, moraju se baviti proizvodnjom i prodajom, s minimalno tri zaposlene osobe.

U kategoriji primjene složenih digitalnih rješenja, vaučeri se mogu dodijeliti za uvođenje Monrijevog trgovačkog sustava Thor za proizvodnju, maloprodaju, veleprodaju i financije, implementaciju Monrijevih POS terminala na prodajnu lokaciju ili korištenje Monrijevih rješenja za online plaćanja, koja se mogu koristiti preko web trgovina i aplikacija, ali i bez njih.

U ovom krugu dodjele vaučera ostala su još dva vala prijava: jedan koji je planiran od 1. studenog do 1. prosinca 2023. godine, te zadnji koji počinje 1. ožujka 2024. godine i traje do 1. travnja 2024. godine. Vaučeri za digitalizaciju iz EU fondova pružaju poduzetnicima priliku za unapređenje svojih digitalnih kapaciteta, a Monri Payments igra ključnu ulogu u ovom procesu, pružajući rješenja za fiskalne blagajne i sve vrste kartične naplate koja podržavaju digitalnu transformaciju. Prijavite se!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakRadnicima Podravke i Belupa od 1. prosinca rast plaće između 150 i 250 eura
Sljedeći članakdmBio veganski temeljci iz ekološkog uzgoja