austrijski-proizvodi-stol-largeAustrija nije samo turističko odredište za obnavljanje tijela i duha, nego je svakako vrijedna posjeta i kao kulinarsko odredište. Gotovo netaknuta priroda, predivan okoliš gdje se istinski cijeni priroda – sve se to može i okusiti u tradicionalnim proizvodima alpske regije, a danas su ti proizvodi postali istinskim austrijskim brendom

Cjelokupan proizvodni proces u Austriji je reguliran jednim od najstrožih zakona o prehrambenim proizvodima u Europi, tzv. “Codex Alimentarius Austriacus”, koji jamči vrhunsku kvalitetu prehrambenih proizvoda te potpunu transparentnost proizvodnog procesa, od samog početka sve do konačnog proizvoda.

ama-okvir-largeS gotovo 20-postotnim udjelom ekološke poljoprivrede, Austrija i u 2010. godini bilježi daljnji rast ekološke proizvodnje te pokreće veliku izvoznu ofenzivu ekoloških proizvoda. Austrija i ove godine uvjerljivo drži vodeću poziciju u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, s ukupnom površinom pod ekološkim uzgojem 545.000 ha, što u cjelokupnoj poljoprivredi zemlje čini udio od 19,5% (za usporedbu, Hrvatska ekološka proizvodnja 2009. je dostigla udio od tek 1,29%, dok je europski prosjek 4%).

Novi proizvođači
Usto je samo u prošloj godini registrirano 900 novih ekoloških proizvođača, čime je u ekološkoj proizvodnji zaposleno gotovo 22.000 seljaka.

No vodeću poziciju u ekološkoj poljoprivredi Austrija ne potvrđuje samo kvantitativnim kriterijima, već i mjerilima kvalitete, budući da ekološki proizvodi “Made in Austria” ispunjavaju najstrože norme te se mogu podičiti brojnim međunarodno priznatim certifikatima.

Sve je to pridonijelo tome da su ekoproizvodi i u kriznoj 2009. godini, u kojoj je prodaja prehrambenih proizvoda zabilježila pad od 0,7 posto, zabilježili značajan porast prometa od pet posto, čime je ukupan promet ekološkim proizvodima dostigao gotovo milijardu eura!

U pojedinim sektorima austrijska se ekoproizvodnja već etablirala i izvan granica matične zemlje. Međutim, kako bi se navedeni pozitivni trendovi odrazili i na inozemna tržišta, udruženja Bio Austria i Agrarmarkt Austria pokrenula su izvoznu ofenzivu ekoloških proizvoda pod motom “Bio aus Österreich”, kako bi se austrijski ekološki proizvodi diljem svijeta promovirali kao vrhunski brend.

Rast potražnje
Potražnja ekoloških proizvoda je od 2003. do 2009. godine porasla 51 posto, a prema istraživanjima tržišta 86 posto Austrijanaca redovito kupuje ekološke proizvode, pri čemu kao glavni razlog svog izbora ovih proizvoda nešto višeg cjenovnog razreda navode sigurnost i zajamčenu kvalitetu ekoproizvoda.

Naime, na ekološkim proizvodima obavezno moraju biti navedeni podaci o nadzornoj stanici koja je proizvod certificirala, te izdala svjedodžbu o kvaliteti, a dodatni jamac sigurnosti svakako je prepoznatljivi AMA-in ekoznak.

Uostalom, tradicija proizvodnje ekohrane u Austriji seže čak do 1927. godine, iako su pravi boom ekoproizvodi doživjeli tek u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Danas je veliki dio ekološke proizvodnje namijenjen izvozu, u čemu prednjače mesni i mliječni proizvodi, te sirevi. Međutim, ponuda obuhvaća i vino, sokove, ulja i druge specijalitete iz ekološkog uzgoja.

ekoloska-proizvodnja-okvir-large