VijestiZemljaU prosincu počinje otkup HDPE višeslojnih boca

U prosincu počinje otkup HDPE višeslojnih boca

hdpe-boce-mlijeko-dukat-kupac-largeVinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdio je da bi u iduća dva do tri tjedna na snagu trebala stupiti izmjena i dopuna Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Konkretno, stupanjem na snagu te izmjene Pravilnika, naglašava Mladineo, riješit će se sada otvoreno pitanje zbrinjavanja višeslojne ambalaže, odnosno boca u kojima je Dukat otvorenjem KIM Mljekare u Karlovcu na tržište lansirao trajno mlijeko.

Naime, kako je tom prilikom bio potvrdio za Lider i Mate Zadro, predsjednik Uprave Dukata, krajnje odredište za nekoliko milijuna tih novih boca bili su deponiji komunalnog otpada ili okoliš, s obzirom na to da nije bio uspostavljen sustav isplate naknada i prikupljanja te višeslojne ambalaže radi njene reciklaže, za razliku od PET ambalaže i AlFe limenki, gdje je sustav uspostavljen i funkcionira.

Kako kaže Mladineo, nove će (uvjetno rečeno HDPE) boce uskoro biti obuhvaćene sustavom usuglašenim između Dukata kao proizvođača i obveznika uplate naknade zbrinjavanja tih boca i Fonda, pa bi se građanstvu, baš kao i za PET i limenke, za povrat u maloprodajnim objektima trebala isplaćivati povratna naknada od 0,50 kuna po boci.

Tako prikupljene HDPE višeslojne boce otpremat će se u Gračac na reciklažu u pogone tvrtke Eko Velebit, koja s Fondom ima 10-godišnji koncesijski ugovor za tu djelatnost.

Što se tiče već isporučenih HDPE boca Dukatovog trajnog mlijeka, Mladineo je kazao da ih građani mogu već i sad spremati jer će se i za te boce najvjerojatnije moći dobiti naknada kad sustav povrata u prosincu profunkcionira.

Direktor Eko Velebita Slavko Mamić kazao je da o svim detaljima ovog dogovora tek očekuje i službenu potvrdu, što znači i definiranje svih troškova koje nameće novi sustav, budući da sadašnjih 550 kuna po toni zbrinjavanja HDPE i srodnih polimernih materijala pokriva tek troškove transporta.

Što se tiče reciklaže spomenute višeslojne ambalaže i HDPE-a, Mamić je kazao da Eko Velebit već sad ima proizvodni program na bazi tako dobivene reciklirane polimerne sirovine, od koje proizvodi razne vrste stupova za uporabu u poljoprivredi, za izradu klupa, za popločavanje terasa i slično. (Lider)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...