Privremena obustava lova na srdele na području Hrvatske započinje 17. siječnja i trajat će do 15. veljače, a za to vrijeme ribari imaju pravo na potpore iz Programa za ribarstvo i akvakulturu RH, izvijestilo je u petak Ministarstvo poljoprivrede.

“U ponoć 17. siječnja na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske kreće privremena obustava ribolova okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama, a trajat će do 15. veljače u 24 sata”, navodi se u priopćenju.

Za to razdoblje, kako se ističe, postoji mogućnost financiranja u okviru novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

Iz Ministarstva napominju kako je u sklopu dosadašnjeg Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za obustavu ribolova plivaricama isplaćeno više od 252 milijuna kuna, odnosno 100 posto raspoloživih sredstava.

Neki od osnovnih uvjeta za ostvarivanje potpora su da ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost tijekom trajanja privremene obustave te mora biti vezano u luci, a članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost.

Također, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2020. i 2021., od čega najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova.

Konačni uvjeti, kriteriji, način dodjele i izračun potpore će se utvrditi odgovarajućim propisom nakon odobrenja novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

Svi zainteresirani za potpore dužni su dostaviti obavijest o interesu za sudjelovanje na e-mail adresu eufondovi.ribarstvo@mps.hr do 17. siječnja , a rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje od 17. siječnja do 15. veljače, odnosno tijekom cijele privremene obustave.

Odluke o dodjeli kao i odluke o isplati donosit će se nakon odobrenja gore navedenoga Programa i donošenja podzakonskih propisa sukladno Programu, navodi se u priopćenju Ministarstva. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!