Ribarima 6,86 milijuna kuna potpore

ribari-potpore-midiMinistar poljoprivrede Tomislav Tolušić izdao je 171 odluku o dodjeli državne potpore ribarima, kojima će se isplatiti ukupno 6,86 milijuna kuna za kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Potpora je namijenjena vlasnicima/ovlaštenicima povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova na moru za sufinanciranje ulaganja s ciljem prilagodbe ribolovne flote i ribolovnih alata kroz opremanje ribarskih plovila novom opremom, novim alatima i novim pogonskim strojevima radi očuvanja biološkog bogatstva mora odnosno održivog, racionalnog gospodarenja ovim biološkim bogatstvima, navodi se u priopćenju.

Iznos potpore u slučaju kupnje većine ribolovnih alata i ribolovne opreme iznosi 60 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 60 tisuća kuna, dok za ribolovne alate koje koriste ribari koji obavljaju priobalni ribari koji ima izraženu socijalnu komponentu, iznos potpore iznosi 90 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 60 tisuća kuna. Dodatno, u slučaju kupnje pogonskih strojeva iznos potpore je 70 posto vrijednosti ulaganja, a najviše do 150 tisuća kuna.

“Ovih 6,8 milijuna kuna samo je kap u moru financijske potpore koju će naši ribari dobiti za bolje poslovanje. Naime, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju im je 252,6 milijuna eura. Kada tim sredstvima dodamo udio iz našeg proračuna dolazimo do brojke od 340 milijuna eura kojima će se znatno unaprijediti hrvatsko ribarstvo”, ističe ministar Tolušić.

Inače, riječ je o potpori koja se provodi sukladno Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, a sukladno kojem je Ministarstvo dostavilo Europskoj komisiji popis postojećih državnih potpora u ribarstvu koje će se provoditi zaključno s ovom godinom.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, Uprava za ribarstvo je, slijedom Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u ribarstvu kroz sufinanciranje troškova ulaganja u kupnju ribolovnih alata, opreme i pogonskih strojeva za obavljanje gospodarskog ribolova na moru (Narodne novine, broj 52/2016), zaprimila ukupno 475 zahtjeva za dodjelu potpore. U tijeku je administrativna obrada preostalih zahtjeva za potporu, napominju iz Ministarstva. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakKrajem listopada 225.703 nezaposlenih
Sljedeći članakVino – Analiza kategorije: Ne gubi na vrijednosti