Udruga Baby Beef prvi rođendan svoje robne marke “Hrvatska junetina” dočekuje uz pozitivne brojke: prodaja tog mesa u trgovačkim lancima i mesnicama rasla je po dvoznamenkastim stopama, a u ovoj godini očekuje se rast uzgoja između 10 i 15 posto, priopćila je u utorak udruga Baby Beef.

Takav razvoj događaja u udruzi vide vide kao točku preokreta u proizvodnji i prodaji junetine u Hrvatskoj.

“Prvi puta u deset godina zaustavljen je uvoz te je ukupni uvoz goveđeg mesa lani rastao dva posto, a svježeg goveđeg mesa jedan posto, za što se slobodno može reći da je stagnacija. Istovremeno je prodaja Hrvatske junetine udruge Baby Beef rasla i do 25 posto u pojedinim trgovačkim lancima”, kaže predsjednik udruge Darko Celovec. Dodaje kako se ove godine udruzi priključilo više od 50 novih članica, pa se proizvodnja povećava. “Sve to ulijeva nam optimizam“, kaže Celovec.

Prema podacima udruge, Hrvatska junetina je u prvoj godini ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca, a netom je potpisan ugovor s Tommyjem. Najveći rast prodaje mesa bilježi KTC (25 posto), ali rastu značajno pridonose i mesnice gdje se opskrbljuje sve veći broj kupaca. Dosad je potpisano 29 partnerskih ugovora o korištenju branda. Partneri koji mogu koristiti brand su trgovački lanci, mesnice i ugostitelji, kaže se u priopćenju.

“Naši rezultati dokazuju kako hrvatski kupci traže domaći proizvod. Pokrenuli smo naš brand kako bismo odvojili kvalitetnu, domaću i svježu junetinu od uvozne. Ne mogu se sjetiti da je ijedan sličan brand imao ovakav tržišni uzlet u samo godinu dana”, kaže Celovec.

Vjeruje kako će u svim značajnim pokazateljima ove godine biznis s Hrvatskom junetinom rasti između 10 i 20 posto.

Dodaje kako se to odnosi i na izvoz, ističući kako se Hrvatska junetina iznimno cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi u vlasništvu članova udruge. Otvorena su i tri nova tržišta – Kosovo, Srbija i Crna Gora, a intenzivno se radi na otvaranju Turske, kaže se u priopćenju.

Udruga Baby beef okuplja oko 330 tovljača junadi. Članovi udruge uzgoje oko 120.000 junadi godišnje i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se kroz prodaju žive stoke za zemlje Bliskog Istoka i putem prodaje mesa za Italiju. (Hina)