Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz (H&M) izvijestio je danas da mu se neto dobit povećala u četvrtom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući većoj prodaji koja je ublažila utjecaj nepovoljnih valutnih tečajeva.

Iz H&M-a su priopćili da im je u zadnjem tromjesečju fiskalne godine koja traje do 30. studenog neto dobit povećana šest posto, na 5,61 milijardu švedskih kruna (871 milijun dolara). Ako se uključi PDV, ukupni prihodi iskazani u lokalnim valutama uvećani su 13 posto. Kada se konvertiraju u krune, iznose 42,61 milijardu kruna i uvećani su 12 posto. Ako se izuzme PDV, iznosili su 36,5 milijardi kruna, u odnosu na 32,5 milijardi koliko su iznosili na kraju istog lanjskog tromjesečja.

U H&M-u očekuju da će u tekućem mjesecu povećati prodaju 15 posto, nakon 10-postotnog povećanja u prosincu.

“Iako još uvijek postoje makroekonomski izazovi na nekoliko naših tržišta, optimistično gledamo na 2014. za koju smatramo da će biti uzbudljiva glede novih zemalja i novih mogućnosti”, izjavio je izvršni direktor Karl-Johan Persson u priopćenju.

Švedski lanac planira ove godine otvoriti 375 trgovina, a neke od njih značit će ulazak na nova tržišta Australije i Filipina. Sada ima ukupno 3.100 trgovina u 53 zemlje. (SEEbiz / Hina)