Profil kompanije – Podravka d.d.

Tijekom 2022. godine prosječno dnevno burzovno trgovanje dionicom iznosilo je oko 744 tisuće kuna ili današnjih gotovo 99 tisuća eura pa je dionica Podravke jedna od najlikvidnijih na domaćoj burzi.

Sa sjedištem u Koprivnici, Podravka je danas jedna od vodećih kompanija u jugoistočnoj, srednjoj i istočnoj Europi čiji su proizvodi dostupni na svim kontinentima u više od 50 zemalja svijeta. Vodeći je prehrambeni brend u regiji. Pokrovitelj je rukometnog kluba Podravka Vegeta, a kroz farmaceutski dio poslovanja i nogometnog kluba Slaven Belupo.

Godine 1934. koprivnički poduzetnici braća Marijan i Matija Wolf osnivaju radionicu za preradu voća i tvornicu pekmeza koja je preteča Podravke. Radionica braće Wolf 1947. prelazi u društveno vlasništvo i dobiva ime Podravka. Započinje se s proizvodnjom konfitura (pekmez) i proizvoda fine marmelade, a kasnije i kandiranog voća, žele bombona, voćnih sirupa, steriliziranih mahuna i graška, senfa, kečapa, voćnih vina te mesnih konzervi. Prve Podravka juhe proizvode se 1957., a 1959. profesorica Zlata Bartl sa svojim timom stvara najpoznatiji Podravkin proizvod, dodatak jelima Vegetu. Godine 1972. gradi se farmaceutska tvrtka Belupo, a 1973. pokreće se mesna industrija Danica. Privatizacija Podravke kao dioničkog društva provedena je 1993. godine, dok su u prvu kotaciju Zagrebačke burze dionice su uvrštene 1998. godine.

Kompanija 2002. preuzima porečku tvrtku Ital-ice koja proizvodi kvalitetne sladolede, slastice te distribuira smrznutu hranu, 2006. Podravka kupuje brand Eva sardine, a 2007. kupuje poljske brendove Warzywko i Perfekta te domaći brend Lero. Zadnja veća akvizicija dogodila se 2015. kada kupuje slovensku tvrtku Žito s brendovima Žito, Zlato polje, Natura, Gorenjka, 1001 Cvet, Šumi bomboni i Maestro. Početkom 2023. godine dvije vodeće hrvatske proizvodne kompanije, Atlantic Grupa i Podravka, dogovorile su suradnju na inozemnim tržištima i to u Sjedinjenim Američkim Državama i Austriji koja podrazumijeva da će Atlanticova distribucijska kompanija u Austriji osigurati podršku plasmanu Podravkinih proizvoda na austrijskom tržištu, a istovremeno će Podravka putem svoje kompanije u SAD-u plasirati Atlanticove proizvode na tržište SAD-a.

POSLOVANJE TIJEKOM 2022.
Tržišne neizvjesnosti i rizici, osobito neizvjesnosti i rizici stvoreni ratom u Ukrajini, snažno su utjecali na poslovanje Grupe Podravka. Osim ograničene dostupnosti ili gubitka pojedinih tržišta, Grupa je, osobito u segmentu Prehrane (Podravka d.d, Mirna, Žito Ljubljana), bila izložena snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energije. Pritom članice grupe Podravka nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

Nakon snažnog rasta cijena sirovina, ambalaže i energenata u drugoj polovici 2021. zbog oporavka potražnje uslijed slabljenja pandemije te zbog zastoja u lancima opskrbe, ukrajinska kriza je u 2022. godini izazvala dodatan rast cijena svih sirovina, ambalaže i energenata. Svi poslovni programi su u prvom dijelu godine kroz analizu svojeg portfelja proveli optimizaciju proizvodnog asortimana tako što su identificirani niskoprofitabilni proizvodi koji su se definiranom dinamikom ukidali tijekom godine. Optimizacija proizvodnog asortimana imala je negativan utjecaj na prodaju, no pozitivno se odrazila na profitabilnost poslovnih programa. Internim mjerama ublažen je rast troškova, međutim nije bilo moguće kompenzirati tako snažne skokove cijena sirovina, ambalaže i energenata. Posljedično, kako bi se do određene mjere ublažio negativan utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, ambalaže i energenata, Grupa Podravka je početkom prvog kvartala na internacionalnim tržištima korigirala cijene prehrambenih proizvoda u rasponu od 7% do 10%. U Hrvatskoj su cijene prehrambenih proizvoda tijekom 2022. godine povećane jednom i to krajem drugog kvartala, dok su na ostalim tržištima cijene korigirane tijekom trećeg kvartala te je cjelokupna korekcija cijena bila u rasponu od 5% do 7%.

POSLOVNI REZULTAT U 2022.
Grupa Podravka u 2022. godini ostvarila je 5,03 milijarde kuna (667,6 milijuna eura) prihoda, što je rast za 395,3 milijuna kuna (52,47 milijuna eura), ili 8,5% u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit Grupe iznosila je 369,6 milijuna kuna (49,05 milijuna eura), što je 19,5% više nego godinu prije, dok je operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila 707,2 milijuna kuna (93,86 milijuna eura), što je također porast od 19,5%. Prihodi segmenta Prehrane rasli su 333 milijuna kuna (44,20 milijuna eura) ili za 9,2%, dok su prihodi segmenta Farmaceutike rasli 62,3 milijuna kuna (8,27 milijuna eura) ili za 6% u odnosu na 2021.

Prošla godina za Podravku bila je i godina velikih proslava jer se u njoj obilježavalo 75 godina rada kompanije

Rezultat Grupe u određenoj je mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina. No, i bez utjecaja jednokratnih stavki pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021. Normalizirana EBITDA Grupe Podravka, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila je 627,7 milijuna kuna (83,31 milijuna eura), što je 3,3% više nego 2021., dok je neto dobit, bez utjecaja jednokratnih stavki, dosegnula 311,1 milijun kuna (41,29 milijuna eura) ili 2,3% više nego u 2021. godini.

KLJUČNI FINANCIJSKI POKAZATELJI
Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) u 2022. je iznosila 707,2 milijuna kuna (93,86 milijuna eura), čijem je rastu od 115,2 milijuna kuna (15,29 milijuna eura, +19,5%) doprinio i utjecaj prodaje nekretnine na lokaciji Moskovska 1, Ljubljana u iznosu od 95,8 milijuna kuna (12,71 milijuna eura). Bez utjecaja jednokratnih stavki, operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) porasla je za 20,1 milijun kuna (2,67 milijuna eura, +3,3%), dok je neto dobit porasla za 7,0 milijuna kuna (930 tisuća eura, +2,3%). Rast normalizirane profitabilnosti ostvaren je unatoč snažnom rastu cijena sirovina, ambalaže i energenata, ponajviše u segmentu Prehrane gdje je navedeni trošak porastao za 340,3 milijuna kuna (45,17 milijuna eura, +24%), te unatoč rastu troškova radne snage od 76,5 milijuna kuna (10,15 milijuna eura, +7%) na razini čitave Grupe.

Ukupan dug na razini Grupe Podravka porastao je za 139,3 milijuna kuna (18,49 milijuna eura) ili za 28,2% uslijed financiranja redovnog poslovanja, pri čemu je promijenjena ročna struktura duga u korist kratkoročnog dijela, što je dijelom posljedica korištenja povoljnijih uvjeta financiranja kratkoročnim kreditnim linijama. Neto dug je na kraju izvještajnog razdoblja iznosio 468,1 milijun kuna (62,13 milijuna eura), što je više za 7,5 milijuna kuna (gotovo milijun eura, 1,6%), dok je stupanj zaduženosti (omjer neto duga i normalizirane EBITDA) na kraju izvještajnog razdoblja iznosio 0,7.

INVESTICIJSKI CIKLUS U 2022.
Unatoč pritiscima na troškove poslovanja zbog iznimnog rasta cijena sirovina, ambalaže i energenata, investicijski ciklus Grupe Podravka napreduje po planu. Grupa Podravka je tijekom 2022. godine realizirala kapitalne investicije od 396 milijuna kuna (52,56 milijuna eura), što je više nego dvostruko iznad realiziranog 2021. godine. Dovršena je investicija u klimatizaciju svih proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu. Sunčana elektrana na lokaciji Danica dovršena je i puštena u pogon. Tom investicijom dodatno je povećan udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije, a radi se o trenutno najvećoj integriranoj (izvedena na krovovima postojećih objekata/građevina) sunčanoj elektrani u Republici Hrvatskoj. Sunčana elektrana ima instaliran kapacitet od 3.059 kW (ukupno 9.272 panela) i očekivanu proizvodnju električne energije od 3,266 milijuna kWh godišnje.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji upravne zgrade u Koprivnici su dovršeni, objekt je pušten u uporabu, a zaposlenici su uselili u obnovljenu upravnu zgradu. Ovo je prva cjelovita obnova zgrade od 1979. godine kada je izgrađena. U obnovu i modernizaciju uloženo je 104,5 milijuna kuna, što uključuje obnovu i modernizaciju gotovo 12,5 tisuća kvadrata unutarnjih prostora te parkiralište i okoliš.

Investicija u liniju za pakiranje masnih kocki u Tvornici juha i Vegete, koja će rezultirati podizanjem stupnja proizvodne efikasnosti, završena je i puštena u rad. Realizirana je investicija u nove proizvodne linije tvornice Kalnik u Varaždinu, a rezultirat će podizanjem stupnja proizvodne efikasnosti i stvaranjem preduvjeta za proizvodnju inoviranih proizvoda. Ulaganjem od 40 milijuna kuna Podravka je uvela inovaciju u proizvodnju i pakiranje ajvara i drugih proizvoda, te modernizirala tvornicu.

Investicija u liniju za proizvodnju ekstrudiranih proizvoda u Tvornici Koktel peciva uspješno je završena. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 30 milijuna kuna (gotovo 4 milijuna eura), realizacijom koje je Podravka dodatno modernizirala tehnološki proces proizvodnje, unaprijedila stupanj proizvodne efikasnosti te osigurala pretpostavke za daljnji rast prodaje postojećih i novih proizvoda u kategoriji žitarica za doručak.

Uz institucije države u vlasništvu dominiraju dugoročni institucionalni investitori, prije svega najveći obvezni mirovinski fondovi

Projekt izgradnje novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici provodi se po planu. Idejno rješenje uspješno je finalizirano, odabran je projektant, dobavljač logističke tehnologije te dobavljač skladišnih regala.

Prošla godina za Podravku bila je i godina velikih proslava jer se u njoj obilježavalo 75 godina rada kompanije koja je od pogona za preradu voća i proizvodnju pekmeza izrasla u vodeću hrvatsku, ali i istinsku multinacionalnu prehrambenu kompaniju koja danas ima svoja društva u čak 16 zemalja, proizvodnju u četiri, a njezini se brendovi mogu kupiti u gotovo 70 zemalja svijeta.

BRIGA ZA ZAPOSLENIKE
Umjesto proslava, Podravka je 75. godišnjicu odlučila obilježiti prigodnom jednokratnom nagradom zaposlenicima u iznosu od 750 kuna te doniranjem hrane vrijednosti 750 tisuća kuna socijalnim samoposluživanjima diljem Hrvatske. Podravka je u 2022. godini dvaput povećavala plaće i primanja. Prvo povećanje plaća i primanja bilo je u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu. Rezultat tih mjera vidljiv je u kretanju visine prosječne plaće i primanja radnika Podravke kojima su prosječna neto primanja u prosincu 2022. veća od ostvarenih u prosincu 2021. za 18%. Iskoraci učinjeni u poboljšanju materijalnog položaja radnika u 2022. godini donijeli su Podravki i brži rast plaća od državnog prosjeka (koji je u prosincu iznosio 8,2%), ali i inflacije (13,1% u prosincu). Osim toga, svim radnicima Mirne, Podravke i Belupa u prosincu je isplaćena i jednokratna nagrada za uspješnost od dvije tisuće kuna.

KRETANJE CIJENE DIONICE
Tijekom 2022. godine prosječno dnevno burzovno trgovanje dionicom iznosilo je oko 744 tisuće kuna ili današnjih gotovo 99 tisuća eura. U istom razdoblju dionica je blago dobila na vrijednosti (0,32%). I dalje, dionica Podravke jedna je od najlikvidnijih na domaćoj burzi. Tijekom protekle godine nije bilo bitnih promjena u sastavu vlasničke strukture kompanije. Uz institucije države u vlasništvu dominiraju dugoročni institucionalni investitori, prije svega najveći obvezni mirovinski fondovi. Početkom ožujka 2023. kroz četiri računa dioničara koje među vodećih 10 kontrolira država, ako ih promatramo kao jednog vlasnika, RH je zapravo najveći dioničar kompanije s udjelom od 24,64%. Vodeći mirovinski fond ima 15,42%, no sva četiri obvezna mirovinska fonda, koji su među prvih 10 dioničara, zajedno imaju 46,26% vlasništva kompanije. Tijekom prvih dva mjeseca sama kompanija bila je aktivna u stjecanju vlastitih dionica pa tako trezorski račun Podravke na datum 2. ožujka 2023. broji 104.297 vlastitih dionica odnosno 1,46% temeljnog kapitala kompanije. Prema podacima iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća kompanije na dan 31. prosinca 2022. Republika Hrvatska drži 25,5% dionica, a domaći mirovinski fondovi (obvezni i dobrovoljni) svi zajedno drže 51,1% dionica. Podravka d.d. pritom drži 1,3% vlastitih dionica. Dionice Podravke d.d. uvrštene su na Vodeće tržište Zagrebačke burze i u osam indexa Zagrebačke burze (CROBEX, CROBEX10, CROBEXtr, CROBEX10tr, CROBEXprime, CROBEXplus, CROBEXnutris i ADRIAprime). Ukupno je uvršteno 7.120.003 dionica koje se na Zagrebačkoj burzi trguju pod simbolom PODR.

Kompanija ima kontinuitet isplate dividende, u 2021. isplaćena je dividenda u visini 1,19 eura (9 kuna) te 1,73 eura u 2022. godini (13 kuna) što je za kompaniju i rekordno visoki iznos izglasane dividende. Nadzorni odbor je na sjednici održanoj 4. travnja 2023. godine prihvatio prijedlog za isplatu dividende od 2,65 eura po dionici. Konačna odluka o isplati dividende donijet će se na Glavnoj skupštini Podravke d.d. koja će se održati 17. svibnja.

Napomena
Navedene informacije dane su u svrhu općeg informiranja, nisu preporuka za kupnju ili prodaju te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za investicijsko društvo Credos d.o.o. Credos d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom informacija i cijena iz ovog materijala niti jamči za njihovu cjelovitost i točnost. Izvor informacija su javno objavljeni podaci na web stranicama Zagrebačke burze te korporativnim web stranicama promatranih kompanija.

Prethodni članakPrihodi Span grupe u prvom kvartalu 25,6 milijuna eura
Sljedeći članakInovativni Frosch sprejevi