Svi smo svakodnevno izloženi različitim štetnim tvarima iz okoliša koje unosimo disanjem, putem hrane i vode ili u dodiru s kožom i sluznicama. Kako se unos toksina ipak najčešće ne može izbjeći, upravo je cilj detoksikacije ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu, povećati razinu energije i funkcionalnost svih organa i organskih sustava u tijelu. Pri tome je osobitu pažnju potrebno posvetiti čišćenju jetre i probavnog sustava.

Iako smo na blagdane i blagdansko pretjerivanje u svakom smislu već poodavno zaboravili i puni optimizma čekamo jasnije znakove proljeća, a s njima i vedrinu i toplinu koje ono donosi, naše tijelo pamti i više nego bismo mi to sami često željeli. Neuobičajeni umor, tromost, usporenost, neobjašnjiva depresija ili dekoncentracija – sve su to znaci koje nam tijelo šalje kako bi nas upozorilo da je vrijeme malo stati na loptu, razmisliti čime ga sve hranimo iznutra i izvana, pa i pribjeći nekoj od metoda čišćenja nakupljenih toksina – popularnoj detoksikaciji.

S obzirom na to da se u medijima često može naići na razne definicije i preporuke vezane uz proces detoksikacije, za detaljniji, stručni uvid u to kada i kome je ona nužna te kako je se može provesti zamolili smo nutricionisticu Vedranu Dučkić iz savjetovališta Nu3vex. Za početak nam je pojasnila kako detoksikacija zapravo predstavlja metaboličke procese u ljudskom tijelu kojima se otrovne i štetne tvari unesene u organizam ili nastale u organizmu kao različiti produkti metabolizma neutraliziraju i eliminiraju kroz čitav niz procesa te se pretvaraju u manje otrovne ili pak neotrovne tvari. “Novonastali produkti detoksikacije izlučuju se iz tijela u najvećoj mjeri putem bubrega urinom i putem probavnog sustava fecesom te putem kože i pluća”, ističe nutricionistica.

Važno je napomenuti kako se detoksikacija većim dijelom odvija u jetri, a proces podrazumijeva različite promjene kemijske strukture toksičnih tvari. Tu se događa hidroliza, oksidacija te redukcija ili vezanje toksina s drugim spojevima u organizmu čime se omogućuje njihovo izlučivanje i smanjuje štetno djelovanje na naše tijelo.

Pojedine se štetne tvari i toksini iz organizma ne mogu metabolizirati i otkloniti već dolazi do njihove bioakumulacije i nakupljanja u tijelu gdje najčešće ostaje deponirani u masnom tkivu, jetri, kostima, krvožilnom i limfnom sustavu. “Tako naše tijelo ostaje kontaminirano tvarima poput bisfenola A, ftalata, teških metala i različitih toksina topivih u mastima koji s vremenom negativno utječu na naš metabolizam, hormonalni sustav, kiselinsko-baznu ravnotežu pa naposljetku i čitavo tijelo narušavajući opće zdravlje”, objašnjava nutricionistica Vedrana Dučkić.

JETRA JE KLJUČNA
Prema njenim riječima, svatko od nas izložen je različitim štetnim tvarima iz okoliša koje unosimo udisanjem, putem hrane i vode ili u dodiru s kožom i sluznicama. Neke od njih s kojima se često susrećemo su dim cigarete, kemijska sredstva za čišćenje, pesticidi, različiti aditivi i konzervansi u hrani, hormoni, lijekovi, alkohol, teški metali i mnoge druge. Brojne su štetne tvari čak i produkt našeg metabolizma i razgradnje različitih nutrijenata unesenih putem hrane pa je tim od veće važnosti što konzumiramo, u kojim količinama i kakvo je porijeklo namirnica koje jedemo. A kako se unos toksina ipak najčešće ne može izbjeći, upravo je cilj detoksikacije ponovno uspostaviti ravnotežu u organizmu, povećati razinu energije i funkcionalnost svih organa i organskih sustava u tijelu. Pri tome je osobitu pažnju potrebno posvetiti čišćenju jetre i probavnog sustava.

“Kada i kome se može preporučiti detoksikacija ovisit će u velikoj mjeri o zdravlju pojedinca kao i o njegovom životnom stilu općenito. Simptomi poput povećanog umora i stresa, općeg pada energije, loše koncentracije i pamćenja, razdražljivosti, malaksalosti, problema s kožom i spavanjem te lošom probavom mogu biti neki od pokazatelja velike neravnoteže u tijelu i moguće veće izloženosti nakupljenim toksinima te potrebe za detoksikacijom”, naglašava nutricionistica. Ona bi detoksikaciju svakako preporučila osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, što je ujedno prvi korak u njenoj regulaciji, a prije provođenja individualno prilagođenog plana prehrane.

Detoksikacija također može rasteretiti tijelo prisutnosti tvari iz hrane ili okoliša koji moguće uzrokuju zdravstvene probleme i prije provođenja propisanih eliminacijskih dijeta kod različitih intolerancija ili alergija na hranu. Čišćenje organizma od nakupljenih toksina također se preporučuje nakon korištenja određenih lijekova kako bi se organizam vratio u stanje ravnoteže. “Nakon korištenja različitih antibiotika dio detoks plana trebali bi biti probiotici i prebiotici kojima je cilj uspostaviti ravnotežu mikroflore probavnog sustava izuzetno važne u održavanju imunološkog sustava i za apsorpciju nutrijenata kao što su vitamini, minerali, elementi u tragovima i drugi. Održavanje zdravlja stijenke tankog i debelog crijeva te smanjenje broja patogenih i štetnih mikroorganizama kao i njihovih metabolita u probavnom sustavu vrlo je važno za zdravlje limfe, krvi, svih tkiva i čitavog organizma”, naglašava naša stručna sugovornica.

RAZNE METODE
Brojne su i različite metode kojima možemo očistiti tijelo od štetnog djelovanja toksina.
Mogu se provoditi različite specifične dijete za detoksikaciju jetre, bubrega, limfnog ili probavnog sustava uz korištenje različitih biljnih pripravaka, antioksidansa, hidroterapije, saune, klistiranja, fitoterapije u kombinaciji s različitim masažama, limfnom drenažom, aromatičnim kupkama, pilinzima i slično.

Kako pojašnjava nutricionistica, za detoksikaciju se često koriste razne metode povezane s prehranom, primjerice 24-satni post vodom. “Za nju se koristi potpuno čista, izvorska voda sobne temperature. Ovakvom vrstom posta tijelu dajemo mogućnost da eliminira veću količinu toksina. Iako se čini jednostavnom, riječ je o metodi koja nas može dosta iscrpiti ili onemogućiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti jer se može pojaviti pojačanu slabost, glavobolja, vrtoglavica i slično. Kako bismo dodatno ubrzali metabolizam, u vodu možemo dodati svježe iscijeđen sok limuna i malo đumbira. Oni će ujedno djelovati antiseptički, potaknuti probavu i pomoći regulaciji metabolizma i uspostavljanju pH ravnoteže”, savjetuje.

Poznato je kako je više znanstvenih istraživanja potvrdilo i pozitivno djelovanje povremenog posta i “pauziranja” od hrane u dužim intervalima kroz dan kao metode koja potiče proces čišćenja i obnove vlastitih stanica tijela kroz proces autofagocitoze čime se čuva zdravlje stanica i štiti organizam od brojnih bolesti, usporava starenje, normalizira krvni tlak, jača imunitet…

Post raznim biljnim čajevima pak pogodan je za detoksikaciju jetre i bubrega. Primjerice, čaj lista koprive ima snažno protuupalno djelovanje na mokraćni trakt, a bogat je željezom, vitaminom C, kalcijem, kalijem, fenolima i flavonoidima i djelotvoran u otklanjanju umora i reumatoidnog artritisa. Ovaj čaj pomoći će radu bubrega i izlučivanju mokraćne kiseline.

Čaj lista maslačka ima snažno dijuretičko djelovanje pa omogućuje iz tijela ukloniti višak tekućine, pomaže bubrežnu funkciju, uklanjanje celulita i regulaciju tjelesne mase. Maslačak je bogat kalijem, fruktozom, inulinom, flavonoidima i sterolom koji djeluju na gušteraču i jetru te potiču izlučivanje žuči što tijelu pomaže u oslobađanju od štetnih tvari.

Čišćenju jetre i žučnog mjehura svakako može pomoći i artičoka čiji su listovi bogati organskim i fenolnim kiselinama, cinarinom, flavonoidima, kalijevim solima i brojnim enzimima. Blagotvoran je učinak flavonoida lista artičoke na oporavak i obnovu stanica jetre, a pogodno djeluje i na snižavanje razine kolesterola u krvi. Artičoka također ima diuretski učinak pa pomaže čišćenju bubrega.

Nezaobilazna biljka kada govorimo o zdravlju i čišćenju jetre je i sikavica, najčešće korištena u pripravcima od suhih standardiziranih ekstrakata. Kompleks spojeva silibina A i B, silidianina, silikristina, izo-silibina A i B i razni flavonoidi pogodno djeluju na regeneraciju i čuvanje tkiva jetre.

ZELENI ČAJ
Da su suvremeni potrošači sve svjesniji potrebe brige za kvalitetnijim životom prepoznali su i u domaćoj tvrtki Jan Spider, a dosadašnje iskustvo im govori kako je pri detoksikaciji neizostavna metoda dovoljna konzumacija čaja i to posebno zelenog. Upravo je taj čaj svojevrsna baza asortimana njihovih Naturavita čajeva, a paletu su s vremenom proširili te dobili različite kombinacije. Podsjećaju kako je glavna značajka zelenog čaja obilje antioksidansa koji pomažu pri izbacivanju nakupljenih toksina. U kombinaciji s đumbirom doprinosi ubrzavanju metabolizma i pospješuje sagorijevanje masti, dok u varijanti s limunom normalizira rad crijeva i pomaže u čišćenju tijela.

“Naši potrošači sve više brinu o svom tijelu i zdravlju te pri tome posežu za čajem kao prirodnim rješenjem”, podsjećaju u Jan Spideru te dodaju kako i na domaćem tržištu čaj kao napitak postaje sve popularniji, a potrošači su sve svjesniji i više upoznati sa svim njegovim dobrobitima. Sukladno potrebama tržišta i dalje će razvijati strategiju svog brenda Naturavita kojim su i do sada pratili želje potrošača te raditi na unaprjeđenju i proširenju asortimana te razvoju biljnih mješavina i čajeva s izraženijom funkcionalnošću.

Nutricionistica Vedrana Dučkić podsjeća kako se osim uz čajeve, post može prakticirati i uz svježe iscijeđene sokove voća i povrća po mogućnosti organskog porijekla i u kombinaciji s biljnim čajevima i čistom izvorskom vodom. Ovisno o stanju organizma ovakav post možemo provoditi u trajanju od jednog do tri dana, iznimno duže uz nadzor liječnika ili nutricionista. Povećan unos antioksidansa, vitamina C, E, B skupine, raznih minerala i elemenata u tragovima potaknut će usporen metabolizam, pomoći da se brže oslobodimo štetnih tvari, a povećat ćemo i razinu energije te povoljno djelovati na regeneraciju stanica i imunitet.

Nakon svega navedenog, neminovno se postavlja i pitanje koliko često možemo provoditi detoksikaciju postom. “Učestalost posta prilično je individualna i ovisi prvenstveno o zdravstvenom stanju pojedinca. Ali, moramo znati da svaki post dulji od tri dana bez nadzora liječnika ili pak provođenje restriktivnijih metoda detoksikacije mogu za zdravlje imati suprotne, opasne i štetne učinke”, upozorava ova nutricionistica.

Osim postom, detoksikaciju možemo provoditi i različitim dijetama sirovom hranom ili eliminacijskim dijetama. Kako bismo organizam poštedjeli velikog unosa hrane, ovakve dijete mogu se provoditi i češće uz obaveznu konzumaciju raznolikih namirnica te dovoljan unos tekućine i svježih sirovih namirnica kako bi tijelo izlučilo štetne tvari postupno. Ovakav način prehrane može se provoditi u trajanju od tri do sedam dana ili duže i to više puta godišnje.

Za kraj, ali ne manje važno, prije provođenja plana detoksikacije tijela bilo postom, detoksikacijskom dijetom ili u kombinaciji s različitim farmaceutskim pripravcima, važno je provjeriti kakvog smo zdravlja. Ako je sve u redu, razdoblje detoksikacije je vrijeme kada trebamo biti potpuno posvećeni sebi, odmarati se, dovoljno spavati i eventualno uključiti posve laganu tjelesnu aktivnost kako bi ona postigla svoju punu učinkovitost. Valja pokušati, zar ne? Dobiti možemo puno, a izgubiti samo ono što je ionako višak.