Meteor grupa – Labud, glavni dioničar Badela 1862, razmatra provođenje postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine, objavio je u petak Badel 1862 putem Zagrebačke burze. Badel 1862 je, naime, objavio da je zaprimio zahtjev glavnog dioničara, Meteor Grupe – Labud, za uvid u dokumentaciju Badela 1862, “s obzirom na to da isti razmatra provođenje postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara društva na glavnog dioničara uz isplatu primjerene otpremnine”.

Uprava Badela 1862 je, sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, prihvatila taj zahtjev te će u primjerenom roku glavnom dioničaru dostaviti traženu dokumentaciju, zaključuje se u objavi.

Inače, sukladno zakonskim odredbama da bi glavni dioničar mogao ići u postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (istiskivanje malih dioničara ili squeeze out) mora imati najmanje 95 posto dionica te kompanije. Meteor Grupa – Labud, prema zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), ima 95,48 posto dionica Badela 1862.

Najava istiskivanja manjinskih dioničara uslijedila je oko mjesec i pol dana nakon što je glavna skupština Badela 1862 donijela odluku o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze. Svim dioničarima koji su glasovali protiv te odluke otkupit će se njihove dionice uz pravičnu naknadu, i to po prosječnoj cijeni dionica ostvarenoj na Burzi, izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, objavljeno je nakon skupštine održane 13. siječnja.

Kako je protiv te odluke glasovao Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao zastupnik države koja je u Badelu imala 11,72 posto dionica, krajem siječnja je CERP postavio zahtjev Badelu 1862 za otkup dionica uz pravičnu naknadu, a temeljem čega je država prodala 11,5 posto dionica, za što je dobila oko 38,1 milijun kuna.

Nakon tog otpuštanja dionica, država u Badelu 1862 ima 0,26 posto dionica, Badel u trezoru ima 1,4 posto dionica, a ostali dioničari imaju manje udjele.

Odvojeno je Badel izvijestio i da je dioničar Darko Petričić podnio tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu radi utvrđenja ništetnosti odluka glavne skupštine društva od 13. siječnja. Društvo Badel 1862 je stava da je tužbeni zahtjev u cijelosti neosnovan te će u okviru ostavljenog roka podnijeti odgovor na tužbu, naveli su iz Badela.

Meteor grupa je postala strateški partner Badela 1862 u predstečajnoj nagodbi tog proizvođača pića (nagodba je sklopljena u rujnu 2017. godine), a krajem siječnja 2018. je ispunio i svoju obvezu dokapitalizacije, i to sklapanjem ugovora o kojim tražbine u iznosu od 184,15 milijuna kuna unosi u temeljni kapital Badela te uplatom novca u iznosu od 30 milijuna kuna. Meteor je tako u dokapitalizaciji Badela sudjelovao s ukupno 214,15 milijuna kuna te je stekao 84,29 posto dionica tvrtke. (Hina)