njega-stopala-midikomadna-prodaja-njega-stopala-graf-002Još jedan u nizu segmenata njege tijela je i njega stopala, koja se u posljednje vrijeme sve više razvija i na tržištu se pojavljuje sve više proizvoda koji su namijenjeni upravo njezi umornih, suhih i ispucalih stopala

Kategorija proizvoda za njegu stopala uključuje balzame, gelove, sprejeve, pudere za ublažavanje i uklanjanje zadebljanja i žuljeva te antibakterijske proizvode za otklanjanje gljivica i virusa.

Kategorija isto tako uključuje sve oblike proizvoda za opću higijenu stopala, proizvode za ublažavanje neugodnih mirisa i znojenja te pomagala za njegu stopala kao što su jastučići za pete, ulošci za cipele i pomagala za uklanjanje tvrde kože.

Vrijednosni rast
U posljednjih je pola godine (od rujna 2010. do veljače 2011. godine), prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje, kategorija proizvoda za njegu stopala ostvarila prodaju od 650 tisuća komada u vrijednosti od 17 milijuna kuna.

Ako uspoređujemo proteklih pola godine s istim periodom prošle godine, kategorija proizvoda za njegu stopala komadno pada za 0,9 posto, dok vrijednosno bilježi rast od 4,7 posto.

Vodeći proizvođači u kategoriji uvjerljivo su privatne robne marke, a slijede ih Tips (Tips), SSL (Scholl), Cosnova (Catrice, Essence), Titania (Titania, Made for You), Paris Presents (Ms. Manicure, Ms. Pedicure, Body Benefits), Schelchen GMBH (Pedag), Olival (Olival) i Jadran Galenski Laboratorij (Kolodij, Dermoplast).

Vrste prema namjeni

Osnovna podjela proizvoda za njegu stopala je ona prema namjeni. Najveći dio kategorije čine proizvodi za higijenu stopala (31 posto) i proizvodi za njegu kože na stopalima (30 posto), a slijede ih proizvodi za njegu noktiju (26 posto), proizvodi za ublažavanje bolova u stopalima (8 posto) te proizvodi za otklanjanje virusa i gljivica sa stopala (5 posto).

Ako uspoređujemo proteklih pola godine s istim periodom prethodne godine, segmenti koji bilježe rast komadne prodaje su proizvodi za ublažavanje bolova u stopalima i proizvodi za higijenu stopala, dok ostali segmenti bilježe pad.

lokacija-komadne-prodaje-njega-stopala-graf-001Kad je riječ o veličini pakiranja, najbolje se prodaju pakiranja koja sadrže samo jedan proizvod i čine čak 83 posto ukupne komadne prodaje kategorije. Proizvodi za njegu stopala najbolje se komadno prodaju u velikim trgovinama mješovitom robom i drogerijama (70 posto), zatim u ljekarnama (17 posto) te u hipermarketima (13 posto). Komadno, ako uspoređujemo posljednjih pola godine s istim periodom prethodne godine, kategorija proizvoda za njegu stopala pada, dok vrijednosno bilježi rast. No, za takvo kretanje unutar kategorije zaslužno je povećanje cijena proizvoda, a ne sam rast prodaje.

Kako njegovati stopala
Tretman stopala preporučuje se započeti uvijek poslije kupanja, kada je tvrda koža omekšala i lakše ju je odstraniti turpijom. Na osjetljivijim površinama bolje je koristiti posebno oblikovnu alatku za ravnanje kože i kamen plovučac. Nakon toga stopala treba namazati hidratantnom kremom kako bi se koža nahranila i navlažila. Većina stopala, posebno muških, podložna je pojačanom znojenju te se u tim slučajevima preporučuje korištenje proizvodi koji neutraliziraju i sprečavaju pojavu neugodnih mirisa. Kako bi se spriječila pojava natisaka i žuljeva preporučuje se korištenje uložaka sa zračnim jastucima koji pružaju zaštitu nogama tijekom cijelog dana.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-small