Veliki korisnici kategorije žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju proizvoda za njegu tijela (kreme, losioni, mlijeka…) i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2018. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine 68% je korisnika kategorije proizvoda za njegu tijela. Veliki korisnici (heavy users) kategorije koriste ove proizvode jednom dnevno ili češće te ih u promatranoj populaciji ima 22%. Umjereni korisnici (medium users) koriste proizvode za njegu tijela dva do šest puta tjedno te je njihov udio 28%, dok je udio malih korisnika (light users), koji koriste proizvode za njegu tijela jednom tjedno ili rjeđe, na nešto manjih 18%.

Ukupno 32% populacije ne koristi ovu kategoriju proizvoda. Za polovinu korisnika kategorije jako je bitno koji brend unutar kategorije će koristiti, a čak 30% njih je lojalno jednom brendu unutar kategorije. Pritom čak 60% ovih korisnika proizvode za kozmetiku i osobnu higijenu kupuje u dm-u ili Mülleru.

PROFIL VELIKIH KORISNIKA
Veliki korisnici ove kategorije značajno su više žene nego muškarci. Najviše ih je među mlađim dobnim skupinama, od 15 do 49 godina, dok među starijim dobnim skupinama opada korištenje proizvoda za njegu tijela. Srednje i više su obrazovani, zaposleni i imaju više ukupne prihode kućanstva. Žive u gradu, najviše ih je u Zagrebu i okolici te sjevernoj Hrvatskoj. Polovina ih je u braku, a nešto više od polovice njih su roditelji.

Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova, aktivno se služe računalom te su zainteresirani za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni.

STAVOVI I BRENDOVI
Više od pola velikih korisnika proizvoda za njegu tijela smatra da oni poboljšavaju ljepotu žene, a 43% njih ne koristi ove proizvode koliko bi htjeli zbog nedostatka vremena. Ukupno 38% velikih korisnika preferira mlijeka za tijelo, 30% više voli losione jer se najbrže upijaju, a 26% smatra da kreme ipak njeguju bolje od mlijeka i losiona.
Korisnici se uopće ne slažu s time da su ovi proizvodi samo za žene.

Osim općenitog praćenja kategorije proizvoda za njegu tijela, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik je koristio brend u posljednjih šest mjeseci. Promatrano na svakodnevnim korisnicima kategorije, prvi brend u kategoriji je Nivea sa 69% korisnika, drugi je Dove s 53% korisnika, a treći Balea s 42% korisnika.