Sredstva za ručno pranje posuđa – Trendovi i brendovi: Neka je kvalitetno i pouzdano

Veliki korisnici kategorije sredstava za ručno pranje posuđa prilikom kupovine vode se prvenstveno osobinama proizvoda koje odabiru prvenstveno na temelju njihove kvalitete ili pouzdanosti

Nakon ukusno skuhanog obroka i uživanja u hrani uvijek nam ostaje prljavo posuđe. Ovaj dio nikome nije drag pa se proizvođači sredstava za pranje posuđa uvelike trude kako bi proizveli što efikasnije sredstvo koje će ovaj posao olakšati i ukloniti mrlje i masnoće uz što manje fizičkog napora.

U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju sredstava za ručno pranje posuđa i brendove unutar nje.

BRANDpuls je alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija kombinirajući pritom tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

Marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2016. godini.

POGLED IZNUTRA
U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine ukupno 72% ispitanika bar ponekad koristi kategoriju sredstava za ručno pranje posuđa. Za oko 43% korisnika kategorije jako je važan brend prilikom odabira iz čega se može zaključiti da relativno lako prelaze s jednog na drugi brend.

Velikih korisnika kategorije koji ju koriste jednom ili više puta dnevno u populaciji Hrvatske je 51%. Umjerenih korisnika (koriste kategoriju 4-6 puta tjedno) je 8%, a malih korisnika (koriste kategoriju 2-3 puta tjedno i rjeđe) ima 13%.

Veliki korisnici ove kategorije češće od prosjeka populacije su žene koje žive u kućanstvima s primanjima do 3.000 kn. Veliki korisnici kategorije sredstava za ručno pranje posuđa prilikom kupovine vode se prvenstveno osobinama proizvoda.

Proizvode se odabire prvenstveno na temelju kvalitete ili pouzdanosti. U središtu životnih ciljeva im je obiteljska harmonija. Vole kuhati i pripremati obroke te isprobavati nove prehrambene proizvode na tržištu.

Za oko 3/4 velikih korisnika bitan je ugodan miris sredstva za pranje posuđa, a ništa manje nije važan ni utjecaj koji sredstvo ima na kožu ruku prilikom pranja. Čak 85% velikih korisnika tvrdi da im je najvažnije da je sredstvo za pranje posuđa učinkovito protiv masnoće, dok ih oko 50% preferira veća pakiranja.

BRENDOVI U KATEGORIJI
Osim općenitog praćenja kategorije sredstava za ručno pranje posuđa unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih šest mjeseci.

Među velikim korisnicima sredstava za ručno pranje posuđa najviše je korisnika Jara. Na drugom mjestu se nalazi Čarli, a na trećem Likvi. U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi.

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.) dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni. Na prvom mjestu BRANDscore ljestvice među velikim potrošačima kategorije također se nalazi Jar.

Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. I ovdje je na drugom mjestu Čarli, a slijedi ga Likvi.

Prethodni članakObjavljen program Dana komunikacija
Sljedeći članakUnaprjeđenje prodaje: Osviještena vrijednost