Proizvodnja vina u Francuskoj u ovoj godini veća za 18 posto

Berba je ove godine zbog suše krenula ranije i bliži se kraju. Ministarstvo je podiglo procjenu iz rujna za 600 tisuća litara i dodalo da će ovogodišnja prognoza biti četiri posto iznad petogodišnjeg prosjeka

Francuska bi ove godine trebala proizvesti 44,6 milijuna hektolitara vina, više za 18 posto nego prošle godine kada je vinograde poharao mraz, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Berba je ove godine zbog suše krenula ranije i bliži se kraju. Ministarstvo je podiglo procjenu iz rujna za 600 tisuća litara i dodalo da će ovogodišnja prognoza biti četiri posto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Žetva u regiji Champagne završila je oko 12 dana ranije od desetogodišnjeg prosjeka, a očekuje se da će biti dvostruko veća nego prošle godine zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, stoji u priopćenju.

U Bordeauxu berba je završila krajem rujna, a proizvodnja će biti pet posto ispod prosjeka jer je suša omela rast grožđa, a proljetni mraz i tuča u lipnju oštetili su neke vinograde.

Suša je prouzročila štetu i u Alsaceu i u regijama na jugozapadu Francuske gdje će proizvodnja biti 11 odnosno 21 posto ispod prosjeka. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakU Hrvatskoj 9.190 pčelara, proizvode do 8.000 tona meda, a uvoz meda raste
Sljedeći članakFAO: Cijene hrane pale i u rujnu