Igor Brajdić, Josip Zaher, Neven Alić i Jakov Ćorić

“Akcija Kupujmo hrvatsko ne bi poživjela više od dva desetljeća da nema proizvođača koji se svakodnevno bore s izazovima kako bi nam donijeli beskompromisnu kvalitetu. Stoga mi je posebno drago što se danas nalazimo u županiji čije srce gospodarstva čine upravo poljoprivreda i prerađivačka industrija. Svi znamo kako je teško biti poduzetnik i plasirati bilo kakav proizvod na izrazito konkurentno tržište. No, svi prisutni izlagači u tome su uspjeli i mi im od srca čestitamo”, istaknuo je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije otvarajući akciju Kupujmo hrvatsko u Bjelovaru. Na akciji je svoje proizvode prezentiralo preko 60 izlagača.

“Cilj ove akcije je nešto čemu bismo svi zajedno trebali težiti, a to je promocija i razvoj prosperitetnog i konkurentnog hrvatskog gospodarstva. Kada govorimo o gospodarstvu jedna od najvažnijih gospodarskih grana svakako je poljoprivreda. Naša županija je vodeća u stočarstvu, mljekarstvu, proizvodnji meda, i to je ono čime se itekako ponosimo. Srž daljnjega razvoja naše županije vezana je i uz našu poljoprivrednu proizvodnju. Hrvatska je već pet godina članica Europske unije i proizvodi iz zemalja Unije jesu dostupniji, no bez obzira na to, trebamo promovirati domaće poljoprivredne proizvođače i u skladu s tim, konzumirati domaće jer upravo domaće je uistinu i najbolje“, kazao je Neven Alić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara, kazao je da lokalno gospodarstvo ima uzlazan trend te dodao kako stopa zaposlenosti raste i najviša je u proteklih pet godina. “Danas je 500 ljudi u Bjelovaru zaposleno više u odnosu na prethodnu godinu, a stopa nezaposlenosti za mjesec kolovoz je 8,4 posto. Upravo je kod nas svoje poslovanje odlučila razvijati i najbrže rastuća IT tvrtka Serengeti, koja samo u nekoliko mjeseci poslovanja danas ima zaposlenih trinaest mladih visokoobrazovnih stručnjaka. IT sektor nam je vrlo bitan, a u suradnji s Veleučilištem i Tehnološkim parkom, konstantno ga razvijamo“, naglasio je Brajdić, zaključivši kako je ponosan što se i ove godine u sklopu akcije Kupujmo hrvatsko nastavlja projekt Bjelovarskog doručka kojim se potiče zdravo, domaće i prirodno.

U sklopu događanja učenicima osnovnih i srednjih škola dodijeljene su nagrade za literarne i likovne radove, a i posjetitelji su mogli uživati u nagradama i bogatom glazbenom programu.

Akcija Kupujmo hrvatsko napravila je velik iskorak u osvještavanju važnosti kupovanja domaćih proizvoda. Posljednje istraživanje pokazalo je da 78 posto građana vodi računa o kupnji hrvatskih proizvoda prilikom odlaska u kupnju, te je čak njih 86 posto spremno izdvojiti više kuna za kvalitetan domaći proizvod.