Pčelari su u potpunosti iskoristili ovogodišnju financijsku omotnicu te im je isplaćeno svih 14,8 milijuna kuna koji su im bili na raspolaganju, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna kuna.

Veliki odaziv pčelara zabilježen je za Mjeru 1 – Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara – kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara, te Mjeru 2 – Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, ponajprije varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjeća se da je prošle godine donesen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koji kroz tri godine predviđa ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, a cilj mu je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj, kao i stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Mjere koje se provode u okviru Nacionalnog pčelarskog programa 2020. – 2022. su tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu, navodi se.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je potpuno iskorištenje omotnice dijelom rezultat pomno osmišljenih i provedenih mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa.

“U velikoj mjeri za ovaj uspjeh zaslužni su sami pčelari – sve bolje evidentiranje i efikasnije organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu i razvija ruralne prostore”, izjavila je Vučković. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!