Čime započeti osvrt o tržišnim kretanjima, a da ne zvuči sumorno (pod uvjetom da ne se ne želimo razbacivati neutemeljenim predviđanjima ili pretencioznom retorikom)? Činjenicama? A što nam drugo preostaje?

Dakle, stopa nezaposlenosti je koncem 2012. godine prešla 21% (po privremenim podacima DZS-a), BDP je “vidio plus” samo u turističkoj sezoni, a godišnja stopa inflacije nam je dosegnula najvišu točku od 2008. godine.

U ovakvoj situaciji previđanje pozitivnog pomaka našeg gospodarstva, a time i maloprodajnog sektora, dovodi nas kako već spomenusmo na sklizak teren.

Povjerenje hrvatskih potrošača je na sad već uobičajeno niskim granama, pa smo tako i dalje među pet najpesimističnijih zemalja Europe (uz Italiju, Portugal, Mađarsku i Grčku).

NAPOKON POMAK
Nielsenov Growth Reporter, istraživanje koje objedinjuje podatke o prodaji svih kategorija koje se prate putem panela maloprodaje (najmanje dvije godine) pokazalo je porast potrošnje tijekom 2012. u odnosu na 2011. godinu.

Pozitivno kretanje ostvareno je u svim kvartalima, ali se rast maloprodaje zabilježen u zadnjem tromjesečju 2011. godine nije ponovio jednakim intenzitetom u zadnjem kvartalu 2012.

Ipak, na godišnjoj razini u 2012. godini bilježimo ukupni rast od 1,8%, od čega +0,2% dolazi od povećanja cijena, dok je količinski rast 1,6%, što je ipak najviša godišnja stopa oporavka od početka krize.

Djelomičan oporavak maloprodaje (sve se nekako skanjujem reći “rast”) možemo dijelom pripisati uspješnoj turističkoj sezoni te iznadprosječno toplom ljetu. Nielsenov Indeks povjerenja potrošača svake godine pokazuje “rast” od prosječno jednog boda nakon rujanskog mjerenja, ali se do konca godine taj “rast” istopi.

Spomenuti oporavak, odnosno rast maloprodaje dolazi ponajprije od kategorija prehrane koje u 2012. godini bilježe vrijednosni rast od 3,9%, dok kategorije neprehrane vrijednosno stagniraju na -0,6%, ali im je komadna prodaja pala za -2,8% u odnosu na 2011. godinu.

REZULTATI U PREHRANI
Većina kategorija prehrane bilježi rast (vrijednosno), dok je pad prisutan u svega nekoliko njih. Najveći rast prodaje vrijednosno zabilježili su smrznuto meso (+28,1%), kobasice (+16,9%), vino (+9,2%), svježe meso (+9,0%), dodaci kolačima (+9,8%), voda (+8,9%) i keksi (+7,1%).

Neke kategorije bilježe visok rast, poput male kategorije pakiranih kroasana (+30,6%) – dijelom zbog ulaska novih igrača, a dijelom zbog inovacija.

Najveći količinski pad bilježi kategorija konzervirane tunjevine (-14,0%), žvakaćih guma (-8,3%) te ledenih čajeva (-7,6%). Rast kroasana nije “izvukao iz minusa” grupu slatkiša (-7,6% količinski), jer najveće kategorije (čokolade i praline) bilježe pad (veći komadni nego vrijednosni ) uslijed povećanja cijena i trenda smanjivanja veličine pakiranja.

Zanimljivo je da kategorija čokolada za kuhanje vrlo dobro podnosi krizu – vrijednosno je bez promjene, dok količinski raste 1,8%. Keksi bilježe jednak vrijednosni (+7,1%) i komadni rast (+6,9%), a količinski rastu 5,2%.

Grupa toplih napitaka dobro se nosi s padom kupovne moći – raste +4,2%, što dolazi ponajprije od rasta kave (+4,4% vrijednosno i 1,9% količinski) i kakaa (+7,3% no količinski pada -2,0%), dok čajevi rastu po svim pokazateljima (+1,6% vrijednosno i čak 4,0% komadno uslijed ulaska jeftinih brendova).

Dakle, hrane se ne odričemo, kuhamo, pijemo (zbog rasta vina i mineralne, rekli bismo da je gemišt omiljena kombinacija) i pečemo kolače, no ipak manje kupujemo pojedine vrste proizvoda (tunjevina u konzervi, žvakaće gume) te smo dodatno uštedjeli pri kupovini kategorija neprehrane.

ŠTEDNJA NA NEPREHRANI
U kategorijama neprehrane zabilježili smo vrijednosni rast deterdženata za ručno pranje posuđa (+6,3% te komadno +4,8%), gelova za tuširanje (+4,3% vrijednosno i samo 1% komadno), krema za lice (+3,3% i komadno +4,6% uslijed inovacije “BB kreme”) te boja za kosu (+2,7% i 1,7% komadno).

Najviši pad bilježe sredstva za čišćenje WC-a (-15,0% i -19,8% komadno), osvježivači prostora (-14,0% te -12,6% komadno), sredstva za oblikovanje kose (-8,4% i komadno -10,3%) te prezervativi (-5,4% i komadno -6,1%).

Kad možemo očekivati rast kategorija neprehrane? Nezahvalno je predviđati jer su kategorije neprehrane teže pogođene padom kupovne moći – trgovačke robne marke iznimno su jake u ovim kategorijama (papirnata konfekcija, njega tijela i lica itd.), no i njihove cijene su rasle i dovele ih blizu etabliranim brendovima koji su snižavali cijene po jedinici u zadnje dvije godine.

Ipak nije sve tako sivo – prostora za rast ima, ne samo u kategorijama prehrane. Ako nam prostor za rast nije očit, trebamo ga stvoriti, što nam pokazuje uspješan rast kategorija kroz inovacije u neprehrani (BB kreme za lice).

Što nam donosi 2013.? Osim ulaska u EU, nadamo se još uspješnijoj turističkoj sezoni, još jednom iznadprosječno toplom ljetu koje će donijeti rast sezonalnih “ljetnih” kategorija što bi moglo rezultirati još jednom godinom opreznog rasta.

Božana Lovaković
Voditelj ključnih klijenata