Globalna trgovina uslugama vjerojatno će oslabiti zbog epidemije koronavirusa i njegova utjecaja na globalne sektore usluga putovanja i prijevoza te aktualnog usporavanja globalne trgovine dobrima, predviđanja su iz novog istraživanja konzultanata PwC-a.

Riječ je o istraživanju “Global Economy Watch”, u kojem konzultanti PwC-a analiziraju i utjecaj koronavirusa na globalno tržište izvoza usluga, koje je, kako ističu, suočeno s kratkoročnom neizvjesnošću zbog tekućih trgovinskih tenzija i epidemije koronavirusa.

“Kratkoročno očekujemo usporavanje najvećeg segmenta sektora izvoza usluga, putovanja, uslijed pojave virusa Covid-19. Kina je najveći svjetski izvor međunarodnih turista. Tijekom 2018. kineski su turisti ostvarili 150 milijuna putovanja u inozemstvo, što predstavlja otprilike petinu globalne turističke potrošnje. Ovisno o tome koliko dugo će trajati ograničenja na putovanja i koliko daleko se virus proširi, međunarodni sektor putovanja i turizma mogao bi pretrpjeti značajne posljedice”, procjenjuju analitičari PwC-a.

Ističu i da će se, iako su financijska tržišta suočena s neizvjesnošću uslijed pojave virusa Covid-19, tek s vremenom ekonomski učinak virusa odraziti i u podacima.

“Iako je od 2010. globalni izvoz usluga rastao gotovo svake godine, budućnost trgovine uslugama je neizvjesna. SAD su i dalje vodeći svjetski izvoznik usluga, a slijede Ujedinjena Kraljevina, Njemačka i Francuska, no zbog ove situacije neka druga napredna gospodarstva izgubila su svoje mjesto u poretku zahvaljujući usponu Kine i Indije, koje su sada 5. i 8. najveći izvoznik usluga u svijetu”, kažu se u istraživanju koje prenose iz hrvatskog ureda PwC-a.

Ističu i da izvoz usluga čini oko 23 posto globalnog izvoza. Iako se na taj izvoz još uvijek u velikoj mjeri ne zaračunavaju carinske tarife do kojih je dovela eskalacija trgovinskih ratova, ipak je stopa njegovog rasta povezana s porastom robnog izvoza, što jasno ukazuje i na izravnu vezu između robne razmjene u inozemstvu i potražnje za globalnim uslugama prijevoza, kažu iz PwC.

Na srednji i dugi rok izgledi za globalnu trgovinu uslugama doimaju se, predviđaju konzultanti PwC-a, pozitivnijima, i to zahvaljujući kontinuiranom tehnološkom razvoju, poboljšanom pristupu brzom internetu i realnom rastu prihoda na tržištima u nastajanju. (Hina)