Raspisan natječaj za prodaju PKB-a

pkb-znak-midiGrad Beograd za Poljoprivrednu korporaciju Beograd postavio je početnu cijenu od 150 milijuna eura.

Nakon 70 godina poslovanja, vodeća kompanija u Srbiji za proizvodnju mlijeka, Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB), mogla bi dobiti novog vlasnika.

Raspisan je javni natječaj, a početna cijena je 150 milijuna eura. Sindikati se protive privatizaciji, prenosi Al Jazeera.

PKB je najveća agrokompanija u Srbiji i u vlasništvu grada Beograda. Na 70 rođendan očekuju je velike promjene.

“Suština privatizacije je da se s jedne strane povećaju prinosi, da se poveća proizvodnja, da se ide na unapređenje agrobiznisa. Da PKB postane prava kompanija koja se ne bavi samo primarnom poljoprivrednom proizvodnjom već i sagradi prerađivačke kapacitete“, navodi Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Nekadašnji prerađivački i prodajni kapaciteti PKB-a, među kojima su Imlek, Frikom, Pekabeta, privatizirani su prije više od deset godina. Okrnjenom prehrambenom gigantu ostala je i dalje vrlo produktivna proizvodnja mlijeka, stočne hrane i sjemena.

“PKB zapošljava 1.800 ljudi. U vlasništvu ove kompanije je 30.000 hektara zemlje, od toga 20.000 obradivih površina. Svakoga dana, ovdje se proizvede više od 60 milijuna litara mlijeka“, ističe Milosavljević.

Stari dugovi PKB-a iznose 30 milijuna eura. Samo prodajom dijela zemljišta dug bi, tvrde sindikati, bio isplaćen i kompanija bi poslovala u plusu.

Od 500 tvrtki koje je Srbija ponudila na prodaju, PKB izaziva najviše interesa. Investitori ponude mogu dostavljati od 20 siječnja. (banka.hr)

Prethodni članakOsvježivači prostora – Leaflet report: Vodstvo dodatno učvršćeno
Sljedeći članakMilšped: Novo skladište i ulazak u hladan lanac transporta