Raspudić: Prodajte nam Badel 1862, preporodit ćemo ga

Tijesno je u utrci za strateškog partnera Badela 1862 između đakovačke Meteor grupe i slovačkog St. Nicolausa. Dok su prvi spremni dati 26 milijuna eura, drugi pripremaju milijun manje. Konačnu odluku o prodaji tvrtke u kojoj država s Kapitalnim fondom ima 77,88 posto udjela, trebao bi donijeti, kako se već pisalo, ministar gospodarstva.

I dok Tomislav Panenić u tehničkoj Vladi nikako da donese odluku, u Badelu, prenijeli su ranije mediji, smatraju kako bi je trebalo donijeti što prije radi dobrobiti kompanije. S Badelovim strateškim partnerom u državni proračun ‘slit’ će se i oko 200 milijuna kuna dodatnog prihoda. Iako predstečajni postupak ovdje traje tri godine, tvrtka posluje sve bolje. Ovaj hrvatski proizvođač vina i žestokih alkoholnih pića prošlu je godinu završio s neto dobiti od 11,8 milijuna kuna, nakon šest godina gubitaka.

Đakovačka Meteor grupa ponudu slovačkih konkurenata ne žele komentirati. No, kažu kako ozbiljnost njihove ponude potvrđuju ugovori o otkupu tražbina dvaju financijskih vjerovnika, NLB-a i B2 čime su riješili založno pravo na ključnoj Badelovoj imovini – pogonu na Žitnjaku te vinogradima i vinariji. Kao i sve druge obveze, tako i otkup ovih dvaju vjerovnika Đakovčani će u cijelosti, poručuju, ispuniti u dogovorenim rokovima.

“O pojedinostima tih ugovora, zbog tajnosti podataka i činjenice da proces odabira strateškog partnera još uvijek nije dovršen, nismo u mogućnosti govoriti. Ono što dodatno možemo potvrditi jest da smo i s ostalim bankama vjerovnicima postigli dogovor glede rješavanja tražbina u predstečajnoj nagodbi čime jamčimo njezino brzo okončanje. Cjelokupnu transakciju vezanu uz Badel 1862, uključujući i otkup tražbina, financirat ćemo dijelom vlastitim kapitalom, a dijelom bankarskim kreditima za koje imamo dogovore s našim poslovnim bankama potvrđene i obvezujućim pismima namjere. Zbog ozbiljnosti situacije u Badelu 1862 nadamo se da će proces odabira strateškog partnera biti uskoro okončan”, kaže za tportal vlasnik Meteor Grupe Ante Raspudić.

U vlasništvu Đakovčana od ranije je već sisački Badel koji je nekada činio cjelinu s Badelom 1862, čime u Meteor grupi planiraju započeti konsolidaciju domaće industrije i tako učvrstiti pozicije na domaćem tržištu.

‘Uvjereni smo kako unatoč sadašnjim problemima Badel 1862 možemo oporaviti i omogućiti mu novi uzlet i transformaciju u inovativnu tvrtku, ne samo s kvalitetnim proizvodima već i sa snažnim brendovima. Kao strateški partner želimo Badel 1862 razvijati kao društveno odgovornu kompaniju koja je poželjan poslodavac i pouzdan poslovni partner. Naša ponuda stoga odražava upravo ovakvu viziju i omogućava njezinu realizaciju u najkraćem mogućem roku. Osim brzog razduživanja ona osigurava i gotovinska sredstva za investicije u proizvodnju, osnaživanje prodaje te marketinške aktivnosti, a jedno od najprioritetnijih ulaganja po nama je obnavljanje proizvodnih pogona na Žitnjaku vrijedno 35 milijuna kuna’, najavljuju iz Meteor grupe.

Đakovčani su sa svojom ponudom izišli pred sindikate koji djeluju unutar Badela 1862 i dobili njihovu podršku. U tome poslu imaju, kažu, i podršku ključnih kupaca i distributera na hrvatskom i tržištu regije koja su najvažnija za Badel 1862. Kako se već pisalo, Đakovčani su svojoj ponudi priložili i potvrde o partnerstvu s najvećim distributerima na hrvatskom tržištu i u regiji, koncernom Agrokor, Atlantic grupom i Roto prometom.

U potencijalnom preuzimanju Badela 1862, značajnu ulogu svakako ima i odnedavno manjinski član ovoga društva, Darko Knez koji je nakon 17 godina karijere i s mjesta izvršnog potpredsjednika Agrokora za poslovnu grupu maloprodaja stigao u Meteor. Kako je već ranije pisao tportal, Knez u Meteor grupi ima 25 posto udjela, član je društva i nema drugih operativnih funkcija i zaduženja u Meteoru ili njegovim povezanim društvima.

Iz Meteor grupe navode, pak, kako su im ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine porasli za 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a 20 posto prihoda ostvareno je kroz izvoz. Prema posljednjim službenim podacima, ova kompanija prošle je godine ukupno uprihodila 200 milijuna kuna. Ove pak godine očekuju prihod od 230 milijuna kuna i dobit od 15 milijuna kuna. (tportal.hr)