trgovinaprodavnicaproizvodi-midiPrema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, prema kalendarski prilagođenim indeksima godišnji realni rast prometa u trgovini na malo u srpnju je ubrzao na 4,5 posto godišnje.

Tako je i pored razmjerno visoke prošlogodišnje baze (kada je dosegnuta ujedno i najviša stopa realnog godišnjeg rasta u 2015. godini) potvrđen neprekinut niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014.

Nedvojbeno da je nastavak dobrih pokazatelja snažno podržan solidnim ostvarenjima u turizmu, ali i sezonskim poboljšanjima na tržištu rada.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u srpnju je zabilježio realni mjesečni rast od 2,0 posto odnosno 1,6 posto u nominalnom izrazu.

U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je značajan dvoznamenkasti nominalni i realni rast od 15,1 posto odnosno 16,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 3,6 posto (nominalno 1,3 posto). (tportal.hr)