Violeta: Ravnopravni globalnim korporacijama

Na tržištu papira na kojem vladaju globalne korporacije i svjetsku proizvodnju celuloze kontrolira svega nekoliko zemalja, proizvođač iz Bosne i Hercegovine, Violeta i njen vlasnik Petar Ćorluka, postavlja nove standarde i uspijeva iza sebe ostaviti brendove poput Pampersa, Huggiesa i Zewe.

O svom usponu, planovima i otvaranju pogona u Hrvatskoj govori Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave Violete.

U manje od deset godina postali ste jedan od lidera u proizvodnji proizvoda od papira u regiji. Požnjeli ste titule najboljeg menadžera, najpoželjnijeg poslodavca i najpoznatijeg brenda u BiH. Na čemu se temelji vaš uspjeh?

Istina je da smo u relativno kratkom razdoblju postali regionalni lider u proizvodnji higijenskog papira i ostalih higijenskih proizvoda. Taj uspjeh temelji se isključivo na prepoznatoj potrebi tržišta, viziji i predanom radu u smjeru stvaranja i razvijanja brenda s kojim će potrošači svakodnevno živjeti. Ipak, veći je uspjeh održati se na poziciji lidera i zbog toga svakodnevno na razne načine komuniciramo s potrošačima, pratimo trendove i spremno odgovaramo na sve veće zahtjeve tržišta na kojem djelujemo.

Kako ste zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima i u kojoj mjeri se kriza odrazila na industriju papira?
Kriza je neosporno dovela do općeg pada potrošnje, ali Violeta je unatoč krizi svoju šansu za kontinuirani rast našla u širenju asortimana i udjela na tržištu te u različitim akcijama i promocijama kojima smo se još više približili kupcima i zadržali njihovu odanost našem brendu. Više smo se usmjerili na jačanje izvoza, nove investicije i unapređenje organizacije iznutra tako da smo ostvarili značajan rezultat s obzirom na težinu poslovanja u prošloj godini.

Koliko sada imate zaposlenih i koliko proizvoda broji asortiman Violete?
U Bosni i Hercegovini Violeta zajedno sa sestrinskim tvrtkama broji oko 600 zaposlenika, dok u Hrvatskoj imamo oko 50 zaposlenika. U Hrvatskoj planiramo uskoro otvoriti tvornicu, što znači da će se taj broj znatno povećati. S proizvodnjom u Hrvatskoj moći ćemo napokon kvalitetno pokriti tržište tako da će broj zaposlenika biti uvećan u svim segmentima poslovanja: proizvodnji, prodajnom osoblju na terenu, administraciji, knjigovodstvu, skladištu i distribuciji.  Violetin asortiman broji 80 proizvoda, u kategorijama higijenskog papira, suhih maramica, vlažnih maramica, salveta, dječjih pelena i higijenskih uložaka.

Planirate li i dalje širiti asortiman?
Da, radimo na razvoju nekih novih proizvoda, od kojih bih istaknuo pelene za odrasle, noćne pelene za djecu i proizvodnju sapuna, kako bismo zaokružili higijenski asortiman. Violeta inače dosta investira u unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda, to nam je strategija i način da se održimo na poziciji tržišnog lidera.

violeta-zgradaMeđu najznačajnijim izvoznicima ste u BiH. U koje zemlje najviše izvozite i koliko?
Izvoz čini nekih 40% ukupne prodaje. Prirodno je da najviše izvozimo u zemlje regije, i to u Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Kosovo i Srbiju. Ali izvozimo i u zemlje EU, točnije Njemačku, Švicarsku i Nizozemsku.

S novom tvornicom u Sv. Heleni i novim proizvodima  planiramo se više orijentirati izvozu i inozemnim tržištima jer je i do sada bilo interesa za izvoz u Rusiju, Indiju i neke druge zemlje, ali samo s tvornicom u BiH nismo bili u mogućnosti odgovoriti novim tržištima. Naravno, s novom tvornicom i još naprednijom tehnologijom to će biti realizirano.

Koliki je vaš udio na hrvatskom tržištu?

Udio Violeta asortimana na tržištu Hrvatske se znatno razlikuje od kupca do kupca tako da nemamo opći podatak koji bi bio u dovoljnoj mjeri pouzdan. Otvaranjem tvornice u Sv. Heleni, ulaganjem u hrvatsko tržište, modernim dizajnom i novim premium proizvodima nesumnjivo ćemo napraviti znatan pomak u vezi s tim.  Hrvatskom smo tržištu već dobro poznati po kvaliteti koju planiramo podignuti na još višu razinu, sve radi pozicioniranja Violete kao prepoznatljivog i najprodavanijeg domaćeg brenda u Hrvatskoj u kategoriji higijenskog papira.

Može li Violeta konkurirati na tržištu EU?
U svim kategorijama higijenskih proizvoda Violeti su konkurencija veliki multinacionalni proizvođači, svjetski lideri, i proizvođači s dugom tradicijom u ovoj branši, tako da smo od samog osnivanja bili svjesni kakav proizvod moramo imati i kakve standarde moramo zadovoljiti da bismo se uopće pojavili, zatim probijali na tržištu i gradili svoju poziciju. U tom smislu, ali i u smislu posjedovanja potrebnih certifikata, Violeta apsolutno može konkurirati na tržištu EU.

S kojim sve trgovačkim lancima surađujete u Hrvatskoj i proizvodite li za pojedine trgovačke marke?
Surađujemo s većinom velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, jednako kao i s regionalno orijentiranim trgovačkim lancima, i sa svima imamo korektnu poslovnu suradnju. Što se tiče proizvodnje za trgovačke marke, naglasio bih da gotovo svi strojevi rade punim kapacitetom samo za naše potrebe, ali i da se općenito s trgovcima teško možemo dogovoriti za suradnju, njima je najvažnija cijena, što razumijemo i poštujemo, dok su nama kao proizvođaču važni i drugi faktori. Velika tvrtka s područja farmaceutske industrije, Alkaloid iz Skopja, inače poznata po strogim pravilima kontrole kvalitete, prepoznala nas je kao partnera pa za njih radimo vlažne maramice i pelene za djecu.

Osim Violete, vlasnik ste maloprodajnog lanca Prodex s kojim ste pokrenuli vlastiti biznis. Namjeravate li razvijati poslovanje u smjeru trgovine?
Što se tiče širenja u maloprodaji, u nekoj skoroj budućnosti ne planiramo ništa poduzimati mada ta opcija nije posve isključena. Maloprodaja je bila početak mog poslovanja i mogu reći da moji najbliži suradnici i ja taj posao dobro poznajemo. Imamo dva prodajna centra čijim smo poslovanjem zadovoljni, imamo vjerne, stalne kupce i poduzimamo sve da bismo uspješno poslovali. Ali proizvodnja je naša primarna djelatnost, od opće je važnosti za gospodarstvo i zbog toga se planiramo širiti u tom smjeru.

Nove tvornice u Sv. Heleni i Livnu
Tvornica u Sv. Heleni treba vrlo brzo biti puštena u pogon, a preko nje želimo zadovoljiti potrebe izvoza i pozicionirati se na hrvatskom tržištu kako dolikuje domaćem brendu. Kadar koji će voditi tvornicu je već na obuci, a uskoro planiramo i nova zapošljavanja. Površina tvornice u Sv. Heleni iznosit će cca. 5700 četvornih metara, planirano trajanje izgradnje je šest mjeseci, a otvorenje se očekuje početkom studenog ove godine. Predviđeni proizvodni kapacitet trebao bi biti 15.000 tona papira godišnje. Što se tiče tvornice u Livnu, moram napomenuti da je riječ o modernom pogonu za preradu celuloze, tj. proizvodnju bazne sirovine za naše proizvode koju kupujemo od inozemnih dobavljača. Određene su dozvole završene, neke su još u procesu i nadamo se da ćemo uskoro moći početi s konkretnim radovima na lokalitetu.
Prethodni članakNagrade Trusted brand za Zvijezda margarine
Sljedeći članakIdući tjedan otvorenje Lidla u Slavonskom Brodu