Reakcija Ministarstva financija: “Rast cijena cigareta zbog povećanja trošarina je neopravdano”

Prema izračunu Ministarstva, najviše se povećava trošarina na cigarete čije se maloprodajne cijene kreću do 18 kuna i to za 1 kunu i 62 lipe. Trošarine na cigarete maloprodajnih cijena od 19 kuna povećavaju se za 90 lipa, a one cjenovnih kategorija od 20 do 35 kuna povećavaju se od 0,54 do 0,69 lipa

Povećanje cijena cigareta od dvije do pet kuna po kutiji na teret potrošača zbog povećanja trošarina bilo bi prekomjerno i neopravdano, objavilo je Ministarstvo financija (MF) na svojim internetskim stranicama.

Ministarstvo financija danas je reagiralo u povodu procjena objavljenih u medijima o povećanju maloprodajne cijene cigareta od dvije do pet kuna uslijed povećanja trošarina.

Prema izračunu Ministarstva, najviše se povećava trošarina na cigarete čije se maloprodajne cijene kreću do 18 kuna i to za 1 kunu i 62 lipe. Trošarine na cigarete maloprodajnih cijena od 19 kuna povećavaju se za 90 lipa, a one cjenovnih kategorija od 20 do 35 kuna povećavaju se od 0,54 do 0,69 lipa.

Ministarstvo podsjeća da su određeni proizvođači duhanskih proizvoda već tijekom ovogodišnjeg svibnja podigli maloprodajne cijene svojih cigareta, dakle prije nego što je Vlada donijela Uredbu o povećanju visine trošarina.

Zbog svega toga, u Ministarstvu smatraju najavu proizvođača o daljnjem podizanju maloprodajnih cijena uslijed povećanja trošarina iznad spomenutih iznosa prekomjernom i neopravdanom, te ističu da bi svako daljnje povećanje značilo isključivo povećanje prihoda proizvođača duhanskih proizvoda na teret potrošača.

U slučaju najavljenog podizanja maloprodajnih cijena cigareta za iznos veći od povećanja trošarina, Vlada ima mogućnost daljnjeg povećanja trošarina za sve proizvođače duhanskih proizvoda, čime bi razlika u povećanju trošarina postala prihod državnog proračuna, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Uredbom o visini trošarina na cigarete, za sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje izmijenjen je obračun trošarina u cilju provedbe preuzete obveze Republike Hrvatske prema Europskoj uniji.

Uredbom se utvrđuje visina trošarine na cigarete i to specifična trošarina u iznosu od 197 kuna za tisuću komada cigareta, proporcionalna trošarina 37 posto od maloprodajne cijene cigareta i minimalna trošarina u iznosu od 567 kuna za tisuću komada cigareta.

Ujedno se povećava i trošarina na sitno rezani duhan tako da iznosi 450 kuna za jedan kilogram, a za ostali duhan za pušenje 380 kuna za jedan kilogram. (Profitiraj.hr)

Prethodni članakDukat mlijeku dodijeljena nagrada Superior Taste Award
Sljedeći članakNTL otvara još dvije nove Biljemerkantove trgovine, a zatvorio četiri neprofitabilne