Dvije inozemne kompanije drže 85 posto duhanskog tržišta BiH

Dvije kompanije, Phillip Morris i British American Tobacco, nakon gašenja domaće duhanske industrije u prvom kvartalu 2022. u cijelosti drže ogromnu većinu tržišta i od njihove politike uvelike ovisi kretanje cijena cigareta

Prema podacima za 2022. godinu dvije inozemne duhanske kompanije drže 85% tržišta cigareta u Bosni i Hercegovini, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje.

Ove dvije kompanije (Phillip Morris i British American Tobacco) nakon gašenja domaće duhanske industrije u prvom kvartalu 2022. u cijelosti drže ogromnu većinu tržišta i od njihove politike uvelike ovisi kretanje cijena cigareta.

U prvom kvartalu 2023. godine zabilježene su oscilacije u naplati trošarina na duhan. Naplata je u siječnju u apsolutnom iznosu bila jako visoka, a u veljači i ožujku jako niska. Međutim, zbog oscilacija u osnovici iz 2022. stope rasta oslikavaju drugačije trendove. Tako je u siječnju i veljači ove godine ostvaren rast od 22,9% i 8,7%, dok je u ožujku zabilježen veliki pad od 22,2% u odnosu na referentne mjesece 2022.

Loša naplata trođarina na duhanske prerađevine u ožujku anulirala je rast iz prva dva mjeseca tako da je na razini kvartala ostvaren pad prihoda od trošarina na duhan od 1,8%, navode iz UIO BiH.

Promjenom režima plaćanja, trošarine na duhanske prerađevine se odnedavno plaćaju pri uvozu. Time je skraćen vremenski razmak između uplate trošarine i plasmana cigareta na koji se uplata odnosi. Utjecaj promjene režima uplate trošarina je jedan od razloga za snažne oscilacije u naplati trošarina u posljednja četiri mjeseca.

Prelaskom na novi način plaćanja nastao je vakuum u naplati trošarina čija je dužina i, posljedično, utjecaj na naplatu prihoda, ovisila o intervalu između preuzimanja markica i uvoza cigareta.

Radi se o jednokratnom učinku koji je pozitivan za gotovinski tok duhanskih kompanija, no za državu predstavlja gubitak prihoda od trošarina, pojašnjavaju iz UIO BiH.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članak“Kretanje cijena” – od 1.079 proizvoda cijene pale za 225, rasle za 373
Sljedeći članakPevex odlučio zadržati dobit iz 2022.