21.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 00:58
VijestiZemljaRevizije EK potvrđuju da sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj funkcionira

Revizije EK potvrđuju da sustav sigurnosti hrane u Hrvatskoj funkcionira

“Danas govoriti o sigurnosti i kvaliteti hrane, potrebi odabira hrane visoke nutritivne vrijednosti, funkcionalne hrane… nije moguće izvan konteksta drastičnog povećanja cijena inputa, cijena gotove hrane i inflatornog pritiska koji izravno utječu na smanjenje standarda i kupovne moći naših građana zbog čega mnoge namirnice za hrvatska kućanstva postaju luksuz”, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Dragan Kovačević, na dvodnevnoj konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koja je od 23. do 25. svibnja održana u Opatiji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Dodao je da je apsurdno da s jedne strane uljarice i žitarice proizvodimo u suvišku i one čine gotovo 60 posto suficita u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a s druge strane uvozimo gotovo 79 tisuća tona suncokretova ulja i smrznutih pekarskih proizvoda u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura. “Zato je potrebno povećavati preradbene kapacitete i finalizaciju prehrambenih proizvoda i ulagati u inovacije i digitalizaciju što je preduvjet produktivnosti, konkurentnosti ali i veće kvalitete i sigurnosti hrane”, naglasio je Kovačević.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić istaknuo je da inspekcije Državnog inspektorata obavljaju izuzetno složen i zahtjevan posao, a sve kako bi se osigurala sigurna i kvalitetna hrana na tržištu. “To pokazuju i brojne revizije Europske komisije koje su potvrdile da sustav sigurnosti hrane u Republici Hrvatskoj funkcionira te da je na razini službenih kontrola drugih članica EU. Samo tijekom proteklih godinu dana kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje opozvan je 121 proizvod”, istaknuo je Mikulić.

Direktorica kvalitete Jamnice plus Ivana Petričević, govorila je o sustavu održivosti u Jamnici, koji uključuje projekt uvođenja 100% reciklirane ambalaže i ostalih oblika ekološki prihvatljivije ambalaže u cilju održivog gospodarenja resursima, kao primjer društveno odgovornog poslovanja i zadovoljenja strogih zakonskih okvira.

O obvezama subjekata u poslovanju s hranom u uspostavljanju, održavanju i pružanju dokaza o odgovarajućoj kulturi sigurnosti hrane, novom alatu koji je definiran Uredbom EU, govorila je Zdenka Bujanović, direktorica upravljanja sustavima sigurnosti i kvalitete hrane u Francku.

“Ministarstvo izrađuje, koordinira i financira više programa monitoringa u području sigurnosti hrane za čiju su provedbu tijekom 2022. godine osigurana sredstva u iznosu od 24 milijuna kuna”, izjavila je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede te je naglasila da u Ministarstvu u segmentu sigurnosti i kvalitete hrane vide priliku za podizanje konkurentnosti naše poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sudionici konferencije su u bogatom programu saznali brojne informacije i novosti vezane uz zaštitu hrane, uz poslovne procese u prehrambenoj industriji te najčešće nesukladnosti koje se utvrde pri službenim kontrolama te kako ih izbjeći.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članak
Sljedeći članak

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...