KategorijeLeaflet reportFMCG sektor u letcima u 2021.

FMCG sektor u letcima u 2021.

O tome kako i s koliko su se uspjeha trgovci i proizvođači iskazali u komunikaciji putem letaka u protekloj godini analizu donosi Focus menadžment prezentacija.

Na početku nove kalendarske godine u Focusu generiramo detaljne menadžment prezentacije u kojima prikazujemo razvoj tržišta letaka za dvije prethodne godine. U ovom Vam broju donosimo nekoliko analiza koje prikazuju razvoj top proizvođača u Food (prehrana) i NonFood1 (neprehrana) segmentu. Analize se temelje na GAV-u (Gross advertising value – Bruto oglasna vrijednost), što je Focusov način mjerenja kvalitete oglašavanja, a označava tržišnu bruto procjenu vrijednosti samih promocija. Neki od glavnih faktora za izračun GAV-a su veličina promocije, položaj promocije u letku, distribucija i pokrivenost koju letak ima.

FOOD SEGMENT
Zaista je veliki broj proizvođača koji se oglašavaju u letcima na godišnjoj razini, kako internacionalnih, tako i domaćih. Svi proizvođači koji su ušli u top 20 su predvodnici u svojim kategorijama i kako bi laički rekli “veliki igrači”, a pomoću GAV-a možemo zapravo vidjeti koliki je njihov udio u cijelom Food segmentu. Slijedom toga vidimo da je Vindija uvjerljivo najveći proizvođač u Food segmentu koji se oglašava u hrvatskim letcima i to s udjelom od nešto malo manje od 9%. Na drugom je mjestu Podravka s 5,3% ukupnog udjela, a slijede PIK Vrbovec plus s 4,3%, Dukat s 3,7%, Kraš s 3,1% i Gavrilović s 3% udjela.

Iako na oko nema značajnih promjena u ukupnim udjelima, moramo napomenuti kako je ovo ipak pregled cijelog Food segmenta i svaki dio postotka zahtijeva značajna sredstva za oglašavanje. S obzirom na to da raspolažemo s letcima za sve bitne trgovce na hrvatskom tržištu, možemo jednostavno napraviti analizu i vidjeti koliki udio GAV-a imaju top proizvođači kod top trgovaca. Zbog jednostavnosti prikaza i prostora stavili smo prikaz top 10 proizvođača, a što je zelena boja tamnija, to je njihov udio veći.

NONFOOD1 SEGMENT
U NonFood segmentu imamo veliki broj zvučnih internacionalnih imena pa tako P&G s 10% udjela predvodi sve proizvođače, ali ga u stopu prati Henkel s 9,2%. Violeta drži jakih 6,5% udjela, a odmah iza nje je Saponia s 5,1%. Ovo su glavna četiri proizvođača čiji udio premašuje 5%, a omjer svih ostalih može se pogledati na prikazanom grafikonu.

I za kraj kratki pokazatelj udjela GAV-a top proizvođača kod top trgovaca. Odmah na prvu vidimo jaki udjel L’Oreala kod drogerija zbog palete proizvoda koji su jako zastupljeni upravo u njihovim letcima. Također, kod Food segmenta udjeli top proizvođača bili su manji nego što je to kod NonFood1 segmenta zbog toga što je konkurencija za određene kategorije značajno manja.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...