O tome kako i s koliko su se uspjeha trgovci i proizvođači iskazali u komunikaciji putem letaka u protekloj godini analizu donosi Focus menadžment prezentacija.

Na početku nove kalendarske godine u Focusu generiramo detaljne menadžment prezentacije u kojima prikazujemo razvoj tržišta letaka za dvije prethodne godine. U ovom Vam broju donosimo nekoliko analiza koje prikazuju razvoj top proizvođača u Food (prehrana) i NonFood1 (neprehrana) segmentu. Analize se temelje na GAV-u (Gross advertising value – Bruto oglasna vrijednost), što je Focusov način mjerenja kvalitete oglašavanja, a označava tržišnu bruto procjenu vrijednosti samih promocija. Neki od glavnih faktora za izračun GAV-a su veličina promocije, položaj promocije u letku, distribucija i pokrivenost koju letak ima.

FOOD SEGMENT
Zaista je veliki broj proizvođača koji se oglašavaju u letcima na godišnjoj razini, kako internacionalnih, tako i domaćih. Svi proizvođači koji su ušli u top 20 su predvodnici u svojim kategorijama i kako bi laički rekli “veliki igrači”, a pomoću GAV-a možemo zapravo vidjeti koliki je njihov udio u cijelom Food segmentu. Slijedom toga vidimo da je Vindija uvjerljivo najveći proizvođač u Food segmentu koji se oglašava u hrvatskim letcima i to s udjelom od nešto malo manje od 9%. Na drugom je mjestu Podravka s 5,3% ukupnog udjela, a slijede PIK Vrbovec plus s 4,3%, Dukat s 3,7%, Kraš s 3,1% i Gavrilović s 3% udjela.

Iako na oko nema značajnih promjena u ukupnim udjelima, moramo napomenuti kako je ovo ipak pregled cijelog Food segmenta i svaki dio postotka zahtijeva značajna sredstva za oglašavanje. S obzirom na to da raspolažemo s letcima za sve bitne trgovce na hrvatskom tržištu, možemo jednostavno napraviti analizu i vidjeti koliki udio GAV-a imaju top proizvođači kod top trgovaca. Zbog jednostavnosti prikaza i prostora stavili smo prikaz top 10 proizvođača, a što je zelena boja tamnija, to je njihov udio veći.

NONFOOD1 SEGMENT
U NonFood segmentu imamo veliki broj zvučnih internacionalnih imena pa tako P&G s 10% udjela predvodi sve proizvođače, ali ga u stopu prati Henkel s 9,2%. Violeta drži jakih 6,5% udjela, a odmah iza nje je Saponia s 5,1%. Ovo su glavna četiri proizvođača čiji udio premašuje 5%, a omjer svih ostalih može se pogledati na prikazanom grafikonu.

I za kraj kratki pokazatelj udjela GAV-a top proizvođača kod top trgovaca. Odmah na prvu vidimo jaki udjel L’Oreala kod drogerija zbog palete proizvoda koji su jako zastupljeni upravo u njihovim letcima. Također, kod Food segmenta udjeli top proizvođača bili su manji nego što je to kod NonFood1 segmenta zbog toga što je konkurencija za određene kategorije značajno manja.