Roquefort dobio slabu nutricionističku ocjenu

Čak 90 posto sireva, uključujući roquefort, slani i masni sir s plemenitom plijesni od ovčjeg mlijeka, dobilo je Nutri Score ocjene D i E, što je razljutilo proizvođače

Kultni francuski sir s plemenitom plijesni roquefort dobio je slabu nutricionističku ocjenu u domaćem sustavu ocjenjivanja hrane, koji je 90 posto sireva svrstao u kategoriju najmanje zdravih namirnica.

Sustav klasifikacije hrane Nutri Score osmišljen je kako bi pomogao potrošačima u odabiru zdravih proizvoda ocjenama od A do E, uz odgovarajuću boju na ljestvici od crvene do zelene.

Najzdraviji proizvodi s ocjenom A označeni su zelenom bojom, a oni najmanje zdravi s ocjenom E crvenom. Žuta boja rezervirana je za srednju ocjenu C.

Nutri Score uzima u obzir udio šećera, masti i soli i preporučuje građanima da jedu određenu količinu vlakana, bjelančevina, te voća i povrća, s bodovima koji se dodjeljuju za 100 grama namirnice.

Čak 90 posto sireva, uključujući roquefort, slani i masni sir s plemenitom plijesni od ovčjeg mlijeka, dobilo je ocjene D i E, što je razljutilo proizvođače, koji su zatražiili izuzeće.

Kupci u prosjeku jedu samo 30 grama roqueforta dnevno, naglasio je potpredsjednik udruge Roquefort Jerome Faramond, naglasivši i da ljestvica ne uzima u obzir blagotvorne učinke ovčjeg mlijeka.

Nepovoljna nutricionistička ocjena u Nutri-Scoreu mogla bi navesti potrošače na pogrešan zaključak da je sir jako loš za njihovo zdravlje, priopćili su u ponedjeljak proizvođači, prema izvješću televizijske postaje France 3.

Prodaja sira mogla bi pasti ako Europska unija uvede obavezu označavanja te nutricionističke ocjene na proizvodu, poručili su.

Područje oko grada Roqueforta proizvodi oko sedam tisuća tona sira godišnje, od čega se četvrtina izvozi. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPravni savjeti – Franšizno poslovanje
Sljedeći članakEuropski sustav sigurnosti hrane jedan od najrigoroznijih na svijetu