Rujanski rast nakon ljetnog zatišja

Nakon nešto slabijeg medijskog interesa za trgovačke lance u kolovozu, rujan donosi drugačiju sliku te povratak Spara na treću poziciju, dok su prva dva mjesta i dalje rezervirana za Konzum i Lidl 

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi. Nakon nešto slabijeg medijskog interesa za trgovačke lance u kolovozu, rujan donosi drugačiju sliku. Zabilježeno je ukupno 628 objava ili 176 više nego u kolovozu. Prvi je i dalje Konzum. Slijedi ga Lidl, a Spar se nakon kratkog prepuštanja pozicije Kauflandu u kolovozu, vratio na treće mjesto.

Krenula školska godina
Poslovanje je ponovno najzastupljenija tematika vezana za sva tri vodeća trgovačka lanca. Kod Konzuma udio tematike iznosi 63% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla 50%, a kod Spara 52%. Druga je po zastupljenosti, kao i u mjesecu ranije, tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda: kod Konzuma je zastupljena s udjelom od 18%, kod Lidla s 30%, a Spara s 34%. Početkom je mjeseca iz Konzuma došla lijepa vijest o slobodnom radnom danu za roditelje prvašića. Taj je običaj uveo još prošle godine kada je to iskoristilo 468 zaposlenika Konzuma, a ove njih 319. O prvašićima je brinuo i Lidl koji je na prvi dan škole razveselio njih 522 iz 25 škola s područja posebne državne skrbi. Svi su dobili ruksak vrećice sa školskim priborom i užinom. Objavljivalo se i o ponovnom otvorenju preuređene trgovine Lidla na zagrebačkoj Knežiji. Novi koncept podrazumijeva veći prodajni prostor, olakšan pristup osobama s invaliditetom, prostornija parkirna mjesta, veću energetsku učinkovitost, više prirodnog svjetla i atraktivan izgled. Lidl je u rujnu predstavio i kolekciju Esmara by Heidi Klum učinivši visokokvalitetnu modu dostupnu svima. Najavili su i kako će Heidi u suradnji s njima dizajnirati još modnih kolekcija, a iduću možemo očekivati uoči božićnih blagdana. Spar je otvorio novi supermarket u Splitu te njihova mreža sada broji 83 Spar supermarketa i 19 Interspar hipermarketa. Prilikom otvaranja, donirao je i 20.000 kuna Vatrogasnoj zajednici Grada Splita koja će sredstva iskoristiti za nabavu radio uređaja. Spar je postao i sponzor Medveščaka u EBEL sezoni 2017.-2018., a predsjednik Uprave Spar Hrvatska Helmut Fenzl naveo je kako će, osim financijskih sredstava za klub, sponzorstvo realizirati kroz razne aktivnosti (nagradne igre, događaje) u koje će uključiti i kupce i partnere.

Najaktivniji mediji
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje: udio objava iznosi 54,46% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 21,82%. U rujnu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama (61%), a medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivao je dnevnik 24 sata. Slijede Večernji list, Slobodna Dalmacija, Novi list i Jatrgovac.hr. O zastupljenijim temama (poslovanje, asortiman i cijene proizvoda te sponzorstva) više se objavljivalo u tiskovinama. O preostale se dvije teme više objavljivalo na portalima. Najveća je razlika zabilježena unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda u kojoj tiskovine imaju 75,9% udjela.