26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:47
KategorijeAnalizaBack to school: Škola pred vratima!

Back to school: Škola pred vratima!

U redu, ima još do početka školske godine, no želite li pri kupnji ovih proizvoda ponešto uštedjeti bilo bi dobro toj aktivnosti posvetiti pažnju već sada, krajem srpnja. Istraživanja pokazuju da se uraniti ipak dobrano isplati.

Iako je ljeto još u punom zamahu, a briga većine zaposlenih roditelja uglavnom pitanje gdje naći što dublji hlad, ne treba smetnuti s uma da sve lijepo uvijek (pre)kratko traje pa će tako i nova školska godina uskoro zakucati na vrata. Bilo da se radi o djetetu osnovnoškolskog ili srednjoškolskog uzrasta, dobro pripremljen start može biti ključan poticaj za uspjeh u cijeloj godini. Nije zgorega stoga podsjetiti na neke savjete psihologa i pedagoga o kojima postoji opći konsenzus u razumijevanju.

Već u ranoj školskoj dobi korisno je uspostaviti svojevrsni osobni sustav organizacije budući da nema jedinstvenog pravila koje može vrijediti za sve učenike ili studente. Svatko treba odabrati onaj način koji njemu najbolje funkcionira, ali pri tome ne treba zaboraviti kako savladavanje pravila organizacije također traži određeno vrijeme i praksu. I ne treba od prve odustati od nečega što bi moglo funkcionirati već sustavu svakako treba dati još nekoliko šansi da postane navika.

Pri učenju jedna je od najvažnijih stvari izbjegavati sve što može odvući pažnju pa tako mjesto pored TV prijamnika ili radija sigurno nije najbolja pozicija za učenje. Kutak za učenje mora služiti isključivo tome i mora biti što dalje od potencijalnih distrakcija. Sve školske potrepštine, knjige, bilježnice, olovke valja držati na jednom mjestu – u odgovarajućoj ladici ili na polici – kako bi bile na dohvat ruke pri učenju. Korisno je također, kako broj potrebnih sitnica raste tijekom školovanja, različitim bojama ili naljepnicama obilježiti različite teme kako bi ih kasnije bilo lakše pronaći.

Kao i u ostalim sferama života, nagrađivanje može biti izvrstan poticaj. Nagrada će uspješno suzbiti odugovlačenje, a može biti bilo kakva sitnica kao što je 10-minutna pauza ili gledanje filma. Vrijeme za nagradu je, naravno, nakon uspješnog dovršetka predviđenog zadatka. Raspored svakako treba prilagoditi vremenu predviđenom za obavljanje pojedinog zadatka i njegovoj hitnosti pri čemu od izuzetne koristi može biti akademski raspored koji sadrži sve zadatke raspoređene po predmetima i danima. Bilješke, savjetuju nadalje stručnjaci, ne treba voditi koristeći duge i gramatički posve ispravne rečenice.

VRIJEME ZA UČENJE
Istraživanja su pokazala kako je najučinkovitije učiti u blokovima od po 30 do 45 minuta između kojih treba ubaciti pauze u trajanju od nekoliko minuta. To je vrijeme potrebno za bolju usredotočenost ili jednako tako opuštanje i obnovu energije. Ipak treba biti oprezan i ne dopustiti pretjerano odugovlačenje do ponovnog početka rada.

Učenike je također korisno podsjetiti kako se tijekom školske godine uvijek trebaju osloniti na komunikaciju s učiteljima i profesorima jer ih većina pozdravlja takvu vrstu uključenosti. Nastavnici vole aktivne učenike pa bi i konačna viša ocjena mogla ovisiti upravo o učenikovom sudjelovanju u nastavi i pokazivanju interesa za predavanja.

Neposredno pred početak školske godine korisno je isticati pozitivne aspekte tog događaja kako bi se unaprijed stvorila pozitivna očekivanja. Djeci vrijedi ponavljati kako će ponovno susresti razredne prijatelje koje možda nisu vidjeli cijelo ljeto i pri tome ih podsjetiti na neke posebno upečatljive događaje iz prošlosti.

Naravno, ako dijete polazi u nepoznatu školu svakako s njim valja ponoviti osnove sigurnosti u prometu kao i sam put od kuće do škole. Ne manje važna stvar u školskom rasporedu je i prehrana budući da mnoga istraživanja pokazuju kako djeca koja imaju raznovrstan doručak postižu bolji uspjeh, lakše se koncentriraju i imaju više energije.

Iako se to često zaboravlja, za bolji uspjeh u školi odnosno bolju koncentraciju i lakše učenje od velike je važnosti dovoljno sna i odmora. U uspostavljanju svakovečernje odgovarajuće rutine prije odlaska na počinak uloga roditelja je od presudne važnosti. Oni su ti koji moraju odrediti vrijeme kada prestaju aktivnosti, ako treba podsjetiti na isključivanje svih elektroničkih uređaja i smiriti aktivnosti u domu kako bi dijete mirnije utonulo u san. Optimalna duljina sna za većinu mlađe djece je 10 do 12 sati, dok je tinejdžerima potrebno 8 do 10 sati sna.

Sve pobrojane aktivnosti i strategije ponajviše su od pomoći roditeljima, a pridržavate li ih se bit ćete mirniji vi, a samim time i vaše dijete. No ipak sva ova, uvjetno rečeno, psihološka priprema djeci je manje vidljiva i manje opipljiva. Ono što njih sigurno više veseli su nabavke svih školskih potrepština u koje sve češće spadaju i brojni elektronički uređaji.

PADAJU AMERIČKI REKORDI
Prema istraživanju koje je početkom lipnja Deloitte proveo na uzorku od 1.200 američkih roditelja školske djece, potrošnju u ovogodišnjoj će back to school sezoni potaknuti upravo prodaja pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja. Generalno, potrošnja će u odnosu na prošlogodišnju porasti 1,8 posto na 27,8 milijardi dolara odnosno 519 dolara po učeniku u dobi od vrtića do kraja srednje škole, a kupovat će se sve – od odjeće, potrepština, računala i elektronike. Potrošnja na pametne telefone, tablete i ostale prijenosne uređaje porast će čak 29 posto u odnosu na prošlu godinu i to na 800 milijuna dolara, dok će na računala biti potrošeno 16 posto manje nego 2018. Potrošači koji namjeravaju kupiti ove proizvode (a njih je 22 posto) u prosjeku namjeravaju potrošiti 305 dolara.

Većina kupnji i dalje se odvija u fizičkim trgovinama koje drže stabilnih 56 posto udjela, a primjetan je rast online kupovine čiji je udjel s prošlogodišnjih 23 ove godine porastao na 29 posto. Preostalih 15 posto potrošača još je uvijek neodlučno. Među onima koji će kupovati online sve je više kupaca koji šoping obavljaju na nekom mobilnom uređaju, što znači istovremeni pad zastupljenosti kupnje putem stolnih računala ili laptopa.

Udjel kupnje putem stolnih računala pao je ove godine s 49 na 42 posto. Istovremeno, 60 posto ispitanih odgovorilo je kako će za posjet internetskim stranicama trgovaca, informacije o cijenama ili popustima i promocijama koristiti pametne telefone. Dominantni kanal prodaje ostaju trgovački centri sa širokim rasponom ponude, a u njima za svoje školarce namjerava kupovati 88 posto ispitanika. U top pet preferiranih kanala su još online kupovina, trgovine u kojima se prodaje roba za jedan dolar, specijalizirane maloprodajne trgovine i diskonti. Cijena je i dalje najvažniji kriterij pri odluci o kupnji tijekom back to school sezone, a kupce najviše privlače rasprodaje odnosno popusti (69 posto) te konkurentne cijene (57 posto).

“Cijena, proizvod i dostupnost temelj su back to school kupnje kao čitanje, pisanje i matematika”, kazao je Rod Sides iz Deloittea te dodao kako potrošači u ovoj sezoni na cijene najviše paze kod školske opreme, dok djeca najveći utjecaj imaju pri kupnji odjeće. Na odjeću i prateći asortiman ove će se godine u ovogodišnjoj back to school sezoni potrošiti najviše (54 posto), slijede školski pribor (22 posto), elektronički uređaji (13 posto) te kompjuteri i oprema (11 posto). Otprilike 60 posto ispitanih kupovinu namjeravaju obaviti mjesec dana ili šest tjedana prije početka školske godine što znači da je vrhunac sezone, tijekom kojeg će se potrošiti 17,3 milijarde dolara, krajem srpnja i početkom kolovoza.

Potrošači koji u kupnju kreću dva tjedna prije početka školske godine će zbog pritiska vremena potrošiti više – procjene govore čak 370 dolara više od prosjeka odnosno ukupno 889 dolara. “Po prvi puta ispitanici nam govore kako je jednako vjerojatno da će kupovinu obaviti uz pomoć pametnog telefona kao i uz pomoć stolnog računala ili laptopa koji su u prošlosti držali primat kad je trebalo pritisnuti tipku kupi”, nadodao je Sides istaknuvši kako je primjetno da samo nešto malo više od polovine potrošača kupnju obavlja u fizičkim trgovinama, dok su neodlučni kupci skloniji online kanalu.

“Trgovci koji ovo razumiju ponudu će obogatiti u oba kanala kako bi se što više približili potrošačima”, zaključio je Sides. Da će ovogodišnja američka back to school sezona biti uspješna pokazuju i istraživanja tamošnjeg udruženja trgovaca National Retail Federation (NRF). “Zahvaljujući rastu gospodarstva ispitanici su skloniji potrošnji”, kazao je Matthew Shay, predsjednik NRF-a dodavši kako su trgovci u potpunosti spremni. Prema podacima koje je prikupilo to udruženje, obitelji s djecom predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi potrošit će u prosjeku 696 dolara, dok su prošle godine najavili kako će potrošiti 684 dolara. Budući da je u istraživanju sudjelovalo manje obitelji sa školskom djecom nego lani, ukupna će potrošnja prema predviđanjima pasti s prošlogodišnjih 27,5 na 26,2 milijarde dolara.

DOBRA PONUDA U HRVATSKOJ
Ne treba posebno naglašavati da ovako preciznih podataka o potrošnji hrvatskih roditelja na školsku opremu i druge potrepštine za svoje pulene zapravo nema pa ovo istraživanje Deloittea za američko tržište može poslužiti kao ilustracija troškova s kojima su i naši roditelji suočeni, a koji uključuju ne samo klasičnu kategoriju pribora i opreme za školu, već i elektroničke uređaje, odjeću i obuću itd. Vratimo li se u našu realnost i posvetimo li se samo uže definiranoj kategoriji, možemo jasno ustvrditi kako su domaći trgovci više nego spremni odgovoriti na sve zahtjeve školaraca i njihovih roditelja. To nam potvrđuju kako domaći trgovački lanci, tako i drogerijski i specijalizirani trgovci uredskom i školskom opremom, od kojih smo čuli kako im je upravo školski program jedan od najvažnijih segmenata unutar kategorije neprehrane.

Hrvatski su kupci već odavno Müller prepoznali kao maloprodajni lanac jedinstvene širine i kvalitete ponude, ističu iz ovog trgovačkog lanca na naš upit o svojoj ponudi u ovoj kategoriji, dodajući kako se kod njih može pronaći sve potrebno za siguran i sretan start malih i velikih đaka. Veći dio noviteta na policama se našao sredinom srpnja. Kao i svake godine u Mülleru za kupce pripremaju posebne pogodnosti kao i posebne letke s ponudama za školu.

Njihov asortiman sadrži oko 16.000 artikala školske, uredske i hobi opreme poznatih svjetskih i domaćih brendova među kojima su Faber Castel, Staedtler, Herlitz, Stabilo, Lamy, Online, BIC, Edding, Pantel, Pelikan, Eberhard Faber, Pilot, UHU, Maped, Milan, Carioca, Karbon, Casio, Pigna, Whoosh, Koh i Noor i mnogi drugi. Školske torbe i pernice, bilježnice, vodene i drvene bojice, kalkulatore, kemijske olovke, vrećice za papuče i još pregršt školske opreme kupci mogu naći i u bogatom asortimanu Narodnih novina odnosno u svim njihovim prodavaonicama, ali i webshopu.

“Narodne novine nude široku ponudu kvalitetne i povoljne opreme za školarce renomiranih svjetskih brendova kao što su Kores, Oxford, Marvy Uchida, Jolly, Foldermate, Herlitz, Wedo, Nano, Henzo, Maped, Schnider, Bodypack, Edigs i Rebell. U segmentu školskog pribora pratimo trendove te se kod nas tijekom cijele godine mogu pronaći najnovije kolekcije po pristupačnim cijenama, a sve novosti i akcije kupci mogu pratiti i na Facebooku i Instagramu”, napominju iz ovog specijaliziranog lanca dodajući kako kupcima tijekom cijele godine nude brojne pogodnosti, a posebne ponude aktualne su povodom početka školske godine tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Iz ponude izdvajaju Herlitz školske torbe i pune pernice njemačke kvalitete za djevojčice i dječake. Kupce očekuju pokloni te pravo na sudjelovanje u već tradicionalnoj nagradnoj igri “101 nagrada” u kojoj je prva nagrada putovanje po želji.

Po svojim posebnim tematskim ponudama unutar kojih kupcima nudi proizvode najboljeg omjera cijene i kvalitete poznat je i trgovački lanac Lidl Hrvatska. “Back to school asortiman u Lidlu je tradicionalno dostupan svake godine u ljetnim mjesecima i to po izuzetno pristupačnim cijenama. U ponudi je tako kompletan školski pribor – bilježnice, pisaći i crtaći pribor, torbe, pernice, ali i brojne druge potrepštine namijenjene školarcima. Osim školskog pribora, u ponudi će biti i odjeća i obuća za djecu školskih uzrasta, kao i određeni prehrambeni proizvodi idealni za školsku užinu. Lidlov back to school asortiman obuhvaća kvalitetne vlastite robne marke United office, Melinera, Crelando, Silvercrest, Pepperts i mnoge druge, ali i brendove kao što su Herlitz, Staedtler ili Lipa Mill. Također, svake godine nastojimo svoju back to school ponudu nadopuniti i raznim nagradnim natječajima na kojima naši kupci imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade”, poručuju iz ovog trgovačkog lanca.

Za kraj vrijedi još jednom podsjetiti kako i kod nabavke školskog pribora, kao uostalom i drugih potrepština, često vrijedi stara poslovica “tko rano rani…”. Ali i oni sretnici kojima je još uvijek jedina briga hlad s početka teksta, ne moraju razbijati glavu budući da su domaći ponuđači itekako dobro opremljeni za nadolazeću školsku godinu.

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...