Rusija je objavila kako je spremna surađivati s Ujedinjenim narodima kako ne bi došlo do globalne prehrambene krize, te je voljna ispuniti svoje obveze u izvozu hrane i gnojiva. Obećanja ruske suradnje dao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, kazalo je Lavrovljevo ministarstvo u izjavi.

U izjavi, međutim, nisu najavljeni nikakvi konkretni potezi, te su ponovljene ruske optužbe da su Ukrajinski postupci i zapadne sankcije krivi za krizu.

Naglašeno je da je izvoz ukrajinskih žitarica otežan zbog miniranja Crnog mora od strane Kijeva, stoji u izvješću.

Osim toga, spremnost Rusije da nastavi ispunjavati svoje obveze izvoza hrane i gnojiva potvrđena je, usprkos činjenici da je njihova provedba uvelike zakomplicirana zbog ileganih jednostranih sankcija zapadnih zemalja te poremećaja u globalnoj proizvodnji i lancima opskrbe zbog pandemije koronavirusa.

Ruski rat u Ukrajini pogoršao je globalnu prehrambenu krizu, zbog čega su drastično narasle cijene žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva.

Rusija i Ukrajina osiguravaju gotovo trećinu globalne opskrbe pšenicom, dok je Rusija također i ključni globalni izvoznik gnojiva, a Ukrajina kukuruza i suncokretova ulja.

Od početka ruske invazije 24. veljače, izvoz ukrajinskih žitarica iz luka u Crnome moru je obustavlje te su milijuni tona žitarica ostali u silosima. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!