Europska punionica američkog prehrambenog diva Coca-Cola HBC izvijestila je o skoku dobiti u 2021. godini, uz dobre rezultate u Rusiji, dodavši da se pripremila za moguće posljedice eskalacije krize u Ukrajini.

Iz Coca-Cola HBC-a poručuju da razmatraju mogućnost stvaranje zaliha sastojaka kako bi ograničili eventualne poremećaje u opskrbi u Rusiji, nakon što su zapadne zemlje zaprijetile novim sankcijama zbog ruskog priznanja dvije odmetnute ukrajinske regije. “Pripremili smo plan za sve scenarije, uključujući alternativne izvore nabave, kako bismo mogli reagirati na sve što se dogodi. Izvukli smo pouku iz iskustva tijekom rusko-ukrajinskog sukoba 2014. godine i osigurat ćemo odgovarajuće razine zaliha na našim tržištima kako bismo izbjegli poremećaje”, rekao je izvršni direktor Zoran Bogdanović.

Coca-Cola HBC posluje u 29 europskih i afričkih zemalja, a najveća su joj tržišta Rusija i Nigerija. Kompanija je izvijestila da joj je dobit u 2021. nadmašila očekivanja, potaknuta većom potražnjom za energetskim i pićima s niskim razinama šećera i boljom posjećenošću restorana nakon ukidanja koronaograničenja.

Usporediva operativna dobit skočila je gotovo 24 posto, na 831 milijun eura. Neto dobit uvećana je 32 posto, na 547,2 milijuna eura.

Neto prihod od prodaje poskočio je 17 posto, na 7,17 milijardi eura. Obujam prodaje na tržištima u nastajanju poskočio je 18,6 posto, odražavajući skok u Rusiji. Još veći skok prodaje, za gotovo 30 posto, kompanija je zabilježila u Nigeriji. Na razvijenim tržištima porastao je 10 posto.

Prihod Coca-Cole HBC na tržištima u nastajanju poskočio je prošle godine 19,3 posto, na 3,3 milijarde eura. Na razvijenim tržištima uvećan je 14 posto, na 2,48 milijardi eura.

“Poslovanje se vrlo snažno oporavilo u 2021., sa svim ključnim pokazateljima iznad pretpandemijskih razina”, istaknuo je Bogdanović, dodavši da se tvrtka suočava s inflatornim pritiscima.

Tvrtka ima lokalne punionice za flaširanje i prodaju pića koje proizvodi američki div, s udjelom u Coca-Cola HBC-u od otprilike 23 posto.

Proizvođači bezalkoholnih pića upozoravaju da u ovoj godini očekuju manju dobit zbog skoka troškova rada, dostave i aluminijske ambalaže, što ih je natjeralo na povećanje cijena, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!