Prema Dow-Jonesovu indeksu održivosti za 2020. godinu, vodećemu svjetskom pokazatelju uspješnosti u održivome poslovanju, Coca-Cola HBC po svojim je postignućima najuspješniji proizvođač pića u Europi. Sedmi je put u osam godina tvrtka dospjela na vodeće mjesto po pokazateljima indeksa u Europi, a deseti se put zaredom svrstala među tri vodeća proizvođača pića u svijetu zauzevši drugo mjesto s dosad najboljim rezultatom, priopćeno je iz tvrtke.

Osvrnuvši se na ovaj uspjeh, glavni je izvršni direktor Coca-Cole HBC Zoran Bogdanović izjavio: “Pandemija bolesti COVID-19 zbližila nas je sa zajednicama u kojima poslujemo više nego ikad prije te je i dalje povlastica služiti im i podržavati ih. Stoga sam posebno ponosan što je i ove godine prepoznata predanost naših zaposlenika i poslovnih partnera izgradnji poticajnoga društvenog i ekološkog utjecaja. Ta je obveza sastavnicom našega budućega rasta koja se nikad neće promijeniti. Ostati ponizan pred izazovima i znati da nas čeka dug put bit će dva ključna čimbenika za naš daljnji uspjeh.”

Ovaj se rezultat temelji na priznanju za uspjeh Coca-Cole HBC na temelju drugih uglednih istraživanja i indeksa održivosti u kojima se ocjenjuje zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje kao što su MSCI-jeva ljestvica ESG, CDP-ova ljestvica utjecaja na klimatske promjene, indeks FTSE4Good i FTSE Russell ESG.

Najzapaženiji rezultati u održivome poslovanju
• Dostigli smo cilj koji ima uporište u znanosti – unutar vlastita lanca vrijednosti smanjili smo ispuštanje ugljika za 25 % (u usporedbi s 2010.) dvije godine prije predviđenoga plana prema kojemu smo to trebali ostvariti do 2020. Od 2010. tvrtka je ispustila 1,53 milijuna tona ugljika manje.
• Od ukupno 3,237 milijuna eura utrošenih na dobavljače 98% otpada na domaće dobavljače (na tržištima u kojima imamo proizvodne pogone).
• Svako radno mjesto u Coca-Colinu sustavu u prosjeku podržava još 11,8 radnih mjesta.
• Od tvrtkina pokretanja vodećega programa podrške zajednici u 2017. godini (Coca-Colina podrška mladima) obučeno je približno 300 000 mladih u 28 država.
• U svojim smo punionicama u područjima u kojima se upravlja rizikom opskrbe pitkom vodom smanjili potrošnju vode u proizvodnome postupku za 7 % u odnosu na 2017. godinu.
• Na 37 % voditeljskih mjesta trenutačno su žene, a naš je cilj da do 2025. to bude 50 %.
• Četiri su robne marke mineralne vode na pet tržišta pakirane u boce izrađene od 100 % reciklirane plastike, a na dvama su tržištima Coca-Coline bočice od 0,5 L izrađene od 50 % reciklirane plastike.
• Uključenost zaposlenika dosegnula je 90 %, što je iznad prosjeka tvrtka uvrštenih u indeks FTSE 100.
• Donacijom više od 4 milijuna litara napitaka podržali smo rad zdravstvenoga osoblja, banka hrane i svih onih koji su se u prvome valu našli na prvoj liniji obrane od bolesti COVID-19.
• S The Coca-Cola Foundation podržali smo inicijative Crvenoga križa, a naše poslovne partnere u kanalu za ugostiteljstvo (HoReCa) podržali smo bespovratnim sredstvima u iznosu većemu od 10 milijuna američkih dolara.

Misija održivoga poslovanja
U rujnu 2018. godine objavili smo ciljeve održivoga poslovanja za 2025., koji obuhvaćaju šest ključnih područja: smanjenje ispuštanja ugljika, smanjenje uporabe vode i upravljanje vodnim resursima, “Svijet bez otpada”, opskrbu sastojcima, prehranu te ljude i lokalnu zajednicu. Sve postavljene ciljeve možete vidjeti ovdje. Već smo ostvarili znatan napredak i na putu smo k ostvarenju postavljenih ciljeva, zaključuje se u priopćenju Coca-Cola HBC-a.