S radom započela nova fotonaponska elektrana Cromarisa

Fotonaponska elektrana nalazi se na krovu pogona mrijestilišta u Ninu, a investicija je vrijedna gotovo pet milijuna kuna te potvrđuje Cromaris kao lidera u održivom poslovanju

Ovoga tjedna je u Cromarisu s radom započela nova fotonaponska (FN) elektrana koja omogućuje izravnu pretvorbu sunčeve energije u električnu, a nalazi se na krovu pogona mrijestilišta u Ninu. S kapacitetetom 700kW zadovoljava 20 posto potreba za električnom energijom mrijestilišta. Investicija je vrijedna gotovo pet milijuna kuna te potvrđuje Cromaris kao lidera u održivom poslovanju.

“Cromaris je prepoznat po kvaliteti i inovativnosti proizvoda a razvoju marikulture doprinosimo i odgovornim poslovnim praksama. Okretanje održivijim rješenjima naša je strateška odrednica, preduvjet razlikovnosti i zadržavanja liderske pozicije u industriji. Globalnim izazovima održivosti odgovaramo okretanjem obnovljivim izvorima energije, smanjenjem ugljičnog otiska i poticanjem kružnog gospodarstva. Koristimo certificiranu riblju hranu i sirovine iz održivih izvora, štitimo bioraznolikost i morske ekosustave, poštujući ljudska prava duž cijelog lanca. Potvrđuju to i svi relevantni certifikati”, rekao je Ivan Leko, predsjednik Uprave Cromarisa te podsjetio kako je Cromaris već 2021. napravio značajniji iskorak prema većoj energetskoj učinkovitosti.

Naime, prilikom opremanja novog skladišta i trafostanice instalirani su ekološki prihvatljiviji sustavi za hlađenje, led rasvjeta i postavljena prva manja fotonaponska centrala. Ulagalo se i u energetski učinkovitiji vozni park. Sve navedeno, a posebno nova FN elektrana, značajno će smanjiti ukupnu potrošnju energije, smanjiti troškove te doprinijeti energetskoj stabilnosti i dekarbonizaciji.

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u uzgoju brancina i orade na svijetu. Uz značajne pomake u području zelene tranzicije i održivosti, Cromaris je ove godine zadržao kontinuitet rasta svih ključnih pokazatelja poslovanja, te će, unatoč brojnim gospodarskim izazovima, ostvariti prodaju veću od 13 tisuća tona ekvivalenata cijele ribe u 2022. godini. Uz to je nastavljen i intenzivan investicijski ciklus. Adris će u trogodišnjem razdoblju u razvoj svojih poslova investirati više od tri milijarde kuna, od čega u zdravu hranu 230 milijuna kuna. Nakon što je prošle godine investirano više od 100 milijuna kuna u novo uzgajalište Lavdara i izgradnju novog skladišta gotovih proizvoda te pogona za pakiranje ribe, ove su godine realizirane investicije vrijedne više od 40 milijuna kuna.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakNajmoderniji Spar supermarket otvoren u Jaska Parku
Sljedeći članakTarik Filipović razveselio novog milijunaša!