Kompanija MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u rujnu i listopadu 2012. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj.

Rezultati istraživanja pokazuju kako se građani više nego ikad bore sa svojim financijama jer je samo 14% ispitanika potvrdilo da uspijeva uštedjeti, izvijestili su iz MasterCarda.

Pritom, samo neka kućanstva imaju ušteđevinu, a većina ima problema s osnovnim potrebama: 20% ih je u dugovima a 33% jedva uspijeva spojiti kraj s krajem.

S obzirom na financijsku situaciju, samo manjina bi preporučila veće investicije u ovome trenutku. Većina kućanstava ne vidi poboljšanje financijskog stanja od početka 2012., a 68% vodi evidenciju o potrošnji.

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazuju kako se prosječan broj posjedovanih kartica mijenja ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika kartica posjeduje do tri kartice te ih većina kontinuirano koristi više od pet godina. Ukupno 91% ciljane skupine posjeduje barem jednu karticu što je nešto manje u usporedbi s travnjem (93%) kada je provedeno MasterIndex proljetno istraživanje.

Iako je prvi put od početka provođenja MasterIndex istraživanja (2009.), broj onih koji su reducirali korištenje kartica veći od onih koji su upotrebu intenzivirali, udio kartičnog plaćanja je stabilan od 2010. – u prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju 5-6 puta u 10 kupovina.

Kada je riječ o tipu kartica, uporaba MasterCard i Maestro kartica iznadprosječna je u Zagrebu i okolici (MasterCard 29%, Maestro 77%) te u Sjevernoj Hrvatskoj (MasterCard 26%, Maestro 76%). Uporaba debitnih kartica porasla je u odnosu na prošlu godinu s 87% na 90%, dok je uporaba kreditnih i kartica s odgodom plaćanja ostala stabilna na 54%.

Internet bankarstvo najpopularniji je način provjere i vođenja evidencije o troškovima. Zanimljiva je i informacija kako se preference u investiranju nisu promijenile od 2010. – da imaju dodatnih pola milijuna kuna, građani bi ih najradije uložili u nekretninu (kupnjom kuće ili stana) nakon čega slijede investiranje u vlastiti posao ili edukaciju te vraćanje dugova.

Kompanija MasterCard redovito provodi MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u različitim zemljama. MasterIndex istraživanje je kvantitativno istraživanje provedeno na 1000 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, a prvi je put u Hrvatskoj provedeno u rujnu 2009. godine u suradnji s agencijom GfK.

Cilj istraživanja analizirati je navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju MasterCarda.