Inovacije u trgovini ili kako se plaćanje karticama itekako isplati

S naglim povećanjem potražnje potrošača za bezgotovinskim metodama, prošle je godine ubrzan prelazak na digitalno plaćanje te je pokrenut snažan trend rasta e-trgovine

Digitalne tehnologije iz godine u godinu zauzimaju sve važnije mjesto na tržištu stvarajući stalno mijenjajući ekosustav na koji se poslovni subjekti trebaju konstantno prilagođavati. Tehnologije pritom s jedne strane utječu na promjene u potrošačkim navikama, dok s druge strane potrošači djeluju povratno sa svojim željama i potrebama na koje tehnologije trebaju dati adekvatan odgovor. Pandemija koja je pogodila cijeli svijet u prvoj polovici prošle godine sve je te trendove ubrzala do neslućenih razmjera te je potreba prilagođavanja svog poslovanja novim zahtjevima postala važnija nego ikada prije. Trgovci su upravo u tim izazovnim uvjetima odigrali jednu od ključnih uloga u stabilizaciji tržišta nudeći pritom svojim kupcima mogućnosti da na siguran i brz način obave kupnju proizvoda. Sve je to dovelo do snažnog rasta online trgovine, a za očekivati je da se taj trend nastavi i u budućnosti imajući u vidu razvoj modernih mogućnosti plaćanja i brze dostave robe do krajnjeg kupca.

Stalni rad na povjerenju
Ipak, u izvješću Hrvatske narodne banke ističe se da je upravo kao posljedica kontinuiranog rasta kartičnih plaćanja i sve brojnijih alternativnih metoda plaćanja koje se zasnivaju na kartičnim tehnologijama, u nekoliko posljednjih godina primijećen trend laganoga, ali konstantnog porasta udjela kartičnih plaćanja u odnosu na plaćanja gotovim novcem. Prema statističkim podacima za 2020. godinu, ukupno se 78% broja fiskaliziranih računa u RH odnosi na plaćanje gotovinom, dok se na plaćanja karticama odnosi 21%. Kada se gleda vrijednost fiskaliziranih računa, 50% vrijednosti odnosi se na plaćanje gotovim novcem, a 45% vrijednosti na plaćanja karticama. Pritom se navodi povećanje od 34% u internetskim transakcijama u 2020. godini u odnosu na 2019., dok je vrijednost tih transakcija povećana za 38%.

Isplati se plaćati online
S naglim povećanjem potražnje potrošača za bezgotovinskim metodama, prošle je godine ubrzan prelazak na digitalno plaćanje te je pokrenut snažan trend rasta e-trgovine. Tako je pandemija poslužila kao katalizator modernizacije u financijskoj industriji i industriji plaćanja, a u skladu s ovim promjenama Mastercard u Hrvatskoj pokreće program povrata novca za kupnju online.
Korisnici debitnih Mastercard kartica koji unutar jednog mjeseca izvrše pet online kupnji kod bilo kojeg domaćeg ili stranog online trgovca u ukupnom iznosu od najmanje 1.000 kuna dobivaju povrat novca u iznosu od 50 kuna. Inicijativa traje od 1. rujna do 30. studenog ove godine pa korisnik u tom tromjesečnom razdoblju može ostvariti povrat novca u iznosu od 150 kuna, neovisno kojim uređajem plaća online – mobilnim uređajem, pametnim satom, putem računala ili tableta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
Sljedeći članakMesna industrija Braća Pivac stekla 163.852 dionice Podravke