Kapital Konzuma sa 24,9 milijuna KM porastao je na 92,5 milijuna KM dokapitalizacijom od firmi Sarajevski kiseljak i Ledo d.o.o. čime su stvoreni preduvjeti za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora s dobavljačima, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Mercator je prisutan na “starim” poznatim lokacijama – od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva.

Od rujna 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Prema podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume s grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za preko 40 milijuna odnosno sa 130 milijuna na 87.

“U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim utjecajem događanja u Hrvatskoj. Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i pronaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi suradnja s dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu”, naglašava federalni premijer. (SEEbiz)