Sava osiguranje 1. prosinca ove godine zaključilo je preuzimanje portfelja društava ERGO osiguranje i ERGO životno osiguranje, čime širi prodajnu mrežu i jača udio na hrvatskom tržištu, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije Sava osiguranja.

Kupoprodajni ugovor između Sava osiguranja i dvaju ERGO društava, u vlasništvu njemačke osiguravateljske grupacije, potpisan je još u proljeće 2018. godine, a spajanju društava prethodilo je odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), dok je vrijednost transakcije poslovna tajna.

Sava osiguranje nastalo je 2016. udruživanjem Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia i hrvatskih Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja, a u potpunom je vlasništvu slovenske Sava osigurateljne grupe, koja posluje već više od 40 godina i jedna je od većih u jugoistočnoj Europi.

Direktor hrvatske podružnice Sava osiguranja Žarko Fatović navodi da je ta osiguravajuća kuća u 2019. godini na hrvatskom tržištu imala udio od 1,33 posto, s vrijednošću premija osiguranja od 106,6 milijuna kuna. Tržišni udio ERGO Hrvatska dosezao je 0,65 posto, s premijom osiguranja od 52,7 milijuna kuna.

Fatović poručuje kako očekuju da će spajanjem društava dobiti dobre temelje po pitanju stručnosti, zaposlenika, kao i baze klijenata, a na kojima će se graditi “jedna lijepa priča u budućnosti”.

Spajanjem jača i prodajna snaga Sava osiguranja, kaže Fatović i napominje da je Hrvatska vrlo dobro pokrivena, uz izuzetak južne Dalmacije, a kako će optimizacijom prodajne mreže biti još efikasniji i kvalitetniji.

Ovom transakcijom broj prodajnih ureda Sava osiguranja u Hrvatskoj će s 30 porasti na 52, a broj zaposlenih povećat će se za 155. Fatović dodaje da se postojećim klijentima ERGO osiguranja tom transakcijom ništa ne mijenja, odnosno zadržavaju sva prava i obveze koja su ranije ugovorili po svojim policama osiguranja.

Predsjednik Uprave Sava osiguranja David Kastelic kazao je da je danas povijesni dan za Sava osiguranje u Hrvatskoj jer od sada postaju veći, snažniji i bolji, s ciljem daljnjeg rasta i razvoja. Poručuje da od danas počinju raditi i na novim planovima i strategijama, a koje će upravo zbog udruživanja društava biti puno lakše ostvariti.

“Tek sada počinje posao, moramo postići rezultate da opravdamo naše ambicije pred vlasnicima i širom javnosti”, poručio je Kastelic, istaknuvši i da je za preuzimanje ERGO-a vladao veliki interes te da je Sava osiguranje ponudilo najviše. (Hina)