Ruski Sberbank predao je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahtjeve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, tvrdi u petak beogradski tisak.

“U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruski Sberbank je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnio zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta”, piše list Politika, pozivajući se na “izvore upućene u pregovore”.

List navodi da je time izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak spriječen otuđiti ili financijski opteretiti ta dva poduzeća koja su dio Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

“Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, založiti te dvije kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći ni samostalno odlučivati o njihovoj prodaji”, navodi Politika.

List piše da je Privredni sud u Beogradu 7. lipnja već donio rješenje o privremenoj mjeri kojom se Ledu, kao dijelu Agrokora, zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u Frikomu”.

“Sberbank je na ovaj način osigurao da će mu hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 milijuna eura, uz kamatu od 1,32 milijuna eura”, piše Politika, podsjećajući da je Ledo bio solidarni dužnik za taj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. veljače ove godine, prije stupanja na snagu “lexa Agrokor”.

Politika tvrdi da je Agencija za privredne registre u četvrtak već upisala mjeru privremenog opterećenja.

Navodeći da je ruska banka Agrokoru dosad već posudila više od milijarde eura, list piše i da je nova kreditna potpora ponuđena pod teškim uvjetima te kako su Rusi inzistirali da svakim novim dolarom kredita osiguraju da će im Agrokor vratiti dva dolara starog.

“Ramljak na to nije pristao”, navodi Politika i tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, kako je u jednom trenutku zaprijetio da će, ne odobre li pozajmicu, pod hipoteku staviti Frikom i Dijamant.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 radnika. (Hina)