Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je u četvrtak kako je izlazak u javnost jednog od vjerovnika Agrokora o navodnim nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga koncerna unio dodatnu dozu rizika i nervoze u taj ionako složen proces

“Iskreno, mene je iznenadio izlazak u javnost jednog od vjerovnika s takvim stavom. To je unijelo dodatnu konfuziju. Je li takav stav drugog po veličini financijskog vjerovnika utemeljen na nekim forenzičkim revizorskim nalazima, to bi trebalo navesti, a ako se radi o impresiji, to nije dobro, jer u cijeli taj proces, koji je ionako složen i kompliciran, donosi dodatnu dozu rizika, nervoze i udaljava zapravo od rješenje”, izjavio je Novotny za Hinu.

Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev u srijedu je, među ostalim, kazao da su problemi u koncernu nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća.

“Do koje razine je Agrokor koristio tzv. kreativno knjigovodstvo, to trebaju forenzičari koji su angažirani tek utvrditi”, kazao je Novotny, dodajući da ukoliko financijski izvještaji ne odgovaraju realnom stanju u kompaniji, “imamo zakonsku proceduru i velike posljedice za Upravu koja je radila financijske izvještaje”.

Osvrnuo se i na najavljeno donošenje zakona o sistemski važnim tvrtkama ističući kako je on osobno skeptičan oko takvih zakonskih rješenja.

“Mislim da se rješenje Agrokora mora tražiti unutar postojećeg zakonskog okvira, stečajnih nagodbi, odnosno stečaja. Unošenje nekih novih zakonskih rješenja ili posebnih rješenja (lex specialis) samo donosi dodatnu pomutnju. Mislim da to nije dobro, jer u samom zakonu o stečaju i predstečajnoj nagodbi postoji mogućnost, kao što se kod Peveca dogodilo, da se u okviru zakonskih rješenja stabilizira poslovanje”, rekao je Novotny.

“Prema zakonu o trgovačkim društvima, za financijska izvješća odgovorna je uprava kompanija. Utvrde li se eventualno povrede propisa u tim izvješćima, prema istom zakonu predviđene su za prekršitelje novčane kazne, kao i kazna zatvora do dvije godine”, kaže Danko Sučević, ovlašteni revizor i autor knjige “Krizni menadžment”.

Na upit kako vidi daljnji razvoj situacije u Agrokoru, Sučević je kazao da krizni menadžment podrazumijeva restrukturiranje u tri područja – financijskom, operativnom i strateškom.

“Koliko se vidi, kod Agrokora je potrebno restrukturiranje u sva tri područja, s tim da je financijsko vrlo nužno. Naime, jedan od uvjeta restrukturiranja je da se mora imati pristup novim izvorima financiranja, jer bez svježeg novog novca teško će se izaći iz krize”, navodi Sučević.

Ističe i da osim novca treba detektirati što je zdrava jezgra poduzeća, potom motivirati ljude i imati adekvatan menadžment da bi firma izašla iz krize.

“Po stranim iskustvima, kad se krene u restrukturiranje vjerojatnost izlaska iz krize kreće se oko 20 posto”, napomenuo je. Sučević smatra i da je sasvim izgledna prodaja dijelova Agrokora.

“Sasvim se sigurno moraju prodati dijelovi kompanije, pitanje je koji, jer se koncern bavi prevelikim brojem djelatnosti, osim osnovnih – prehrana i maloprodaja. Zato nitko i ne iskazuje želju da preuzme Agrokor u cjelini, budući da se nitko ni ne bavi tako širokim područjima”, smatra Sučević.

Kako dodaje, da se radi o zapadnom tržištu, došao bi konkurent i kazao “ja to želim preuzeti”.

“U ovome trenutku se ne vidi nikakav potencijalni preuzimatelj za kompletnu kompaniju. Za dijelove bi se mogao naći kupac, konkretno za Ledo, Jamnicu i još neke kompanije jer imaju jake pozicije na određenim regionalnim tržištima”, zaključuje Sučević.(Hina)