Investicije njemačkog trgovačkog giganta Schwarz Grupe dostigle su rekordni nivo.

schwarz-grupa-lidl-kaufland-midiProšle godine, vlasnici lanaca Lidl i Kaufland investirali su ukupno 5 milijardi eura u oba segmenta poslovanja.

Ova impresivna suma uglavnom je iskorištena za unapređenje trgovina, ali i ekspanziju, prije svega u Njemačkoj i u Europi uopće.

Ovaj iznos značajno je veći i od onoga što su zajedno investirali najveći konkurenti Edeka, Rewe i Metro Grupa, a istovremeno su premašili investicije nacionalnih tržišnih lidera u Europi poput Carrefour-a u Francuskoj, Ahold-a u Nizozemskoj, Migrosa u Švicarskoj ili Tesca u Velikoj Britaniji.

Planovi Schwarz grupe se ne smanjuju, naime neimenovani izvori tvrde da će njihovi kapitalni izdaci biti veći za dodatnih milijardu eura do kraja 2017. što znači da će ovaj gigant koji godišnje ostvaruje neto prodaju od 79 milijardi eura, duplirati godišnja ulaganja na 6 milijardi za samo tri godine.

Imajući na umu da je kompanija najavila ulazak na američko tržište tijekom 2018. godine, jasno je da se kapitalna ulaganja Schwarz grupe sigurno neće smanjivati u skorijoj budućnosti.

Prema riječima analitičara, ne postoji bolji indikator relativne stabilnosti i zdravlja kompanije, nego što je to visina i povećanje capex-a, a pored toga ono pokazuje i čvrstu vjeru menadžmenta u budućnost kompanije. Kako prenosi Retail Week, na žalost nisu sve kompanije u mogućnosti da kao Schwarz Grupa unapređuju i moderniju trgovine, a istovremeno i šire njihovu mrežu. (marketnetwork.rs)