benzinske postaje TRGOVINA LARGEU zraku se osjeća promjena koju će trgovci naftnim derivatima morati slijediti ako će htjeti preživjeti. Europski trendovi govore kako gorivo više nije glavni pokretač, nego jednako važnu ulogu zauzimaju prodaja proizvoda u trgovini i ponuda brze prehrane

Na poslovanje s naftnim derivatima značajno će imati utjecaj novi, i to bitni trend. A to je strah od klimatskih promjena i ujedno snažan, zajednički napor usmjeren na smanjenje emisije CO2 i potrošnje fosilnih goriva.

Uz to će na manju potrošnju fosilnih goriva najvjerojatnije utjecati i neki drugi faktori, kao što je preseljenje ljudi iz ruralnih u urbane sredine pa samim time i manje pojedinačnih prijevoza općenito, novi automobili s manjom prosječnom potrošnjom i trendovi oko kupnje i upotrebe EV (electrical vehicles), koji ukazuju na to da će se udio tog segmenta s vremenom povećavati.

Takvi trendovi mogli bi vrlo lako promijeniti sliku poslovanja prosječnog benzinskog servisa ubuduće.

benzinske postaje bulletKRIZNE POTROŠAČKE NAVIKE
“Benzinašima” ne idu na ruku ni sve stroži zakonski propisi koji se odnose na prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, što će zasigurno utjecati na prodaju ova dva, za benzinske postaje, bitna segmenta.

Tu je također od iznimne važnosti i prodaja novina i časopisa, kategorije koju su već dobrano istisnuli internetski portali te čitanje dnevnih vijesti na pametnim telefonima i tabletima.

Za sada ne možemo reći da su klasičnim benzinskim postajama konkurencija i automatizirana prodajna mjesta s gorivom koja, zasigurno, ipak mogu minimalno utjecati na prodaju nekih benzinskih servisa u njihovoj blizini.

Ako kupac zbog toga ne dođe na klasični benzinski servis, onda to znači moguću propuštenu prodaju i nekih drugih proizvoda koje tamo može pronaći.

I potrošač se na kraju mijenja. Ta prilagodba i oprez došli su s krizom, a s njom su stigle i promjene kupovnih navika.

Današnji, novi potrošač puno je oprezniji u tome kako barata sa svojim novcem. Jednostavno sada više nego prije razmišlja o tome gdje će dobiti najviše za svoj novac i sve teže ga je navesti na to da uz kupnju goriva kupi i neki impulsni proizvod ili neki dodatak za koji prvenstveno nije ni bio zainteresiran ili zna da će ga negdje drugdje dobiti jeftinije.

Kako ga onda navesti da stane na običnoj benzinskoj postaji i kupi kekse, žvake, mlijeko za danas i sutra?

HRABAR ISKORAK PETROLA
Sve u svemu, u zraku se osjeća promjena koju će trgovci naftnim derivatima morati slijediti ako će htjeti preživjeti. Određeni trendovi iz drugih europskih država već pokazuju nove modele poslovanja, gdje se udružuju klasičan trgovac i “benzinaš”.

U Austriji su se tako već prije nekoliko godina spojile tvrtke Shell i Spar te iz benzinskih postaja napravili prave male trgovine iz susjedstva, zvane SPAR Express.

Filozofija takvih modernih SPAR Express trgovina ogleda se u njihovoj prilagođenosti današnjim potrebama fleksibilnog i spontanog potrošača kojem žele omogućiti kupovinu u bilo koje vrijeme i to po cijenama na koje su navikli u supermarketima.

U SPAR Express trgovinama možete birati između više od 1.500 različitih proizvoda; u njima možete naći svakodnevno svježe pečeni kruh i peciva pa sve do svježeg voća i povrća iz regije u kojoj se takva trgovina odnosno benzinski servis nalazi.

Još bliži nam je primjer slovenskog Petrola koji je počeo testirati koncept trgovine iz susjedstva na nekima od svojih benzinskih postaja u Ljubljani i Kranju trudeći se na taj način približiti i razumjeti svog potrošača i njegove navike.

Potrošač je to koji nema puno slobodnog vremena pa u Petrolu žele takvim kupcima ponuditi mogućnost da na njihovim servisima kupe sendvič ili pizzu ili na najbrži i najjednostavniji način obave kupnju svakodnevnih namirnica za kuhanje jednostavnog ručka ili večere. Znači brzo, jednostavno i po konkurentnim cijenama onima iz supermarketa, a može li biti bolje nego da to napravi kad već napuni rezervoar za gorivo svog auta?

Je li slovenski potrošač već spreman na takvu novu, modernu ponudu, pokazat će vrijeme. Svakako, Petrol tim potezom pokazuje da prati trendove velikih igrača iz nekih drugih europskih država i priprema se da iz svojih običnih benzinskih postaja na nekim frekventnijim lokacijama napravi koncept moderne i male susjedske trgovine, gdje ćete moći obaviti skoro pa sve.

Na taj način pokušat će smanjiti rizik od manje prodaje goriva ili duhanskih proizvoda koji su bitni za poslovanje u tom kanalu. Isto tako, Petrol je primjer trgovca koji, uz svoje osnovno poslovanje, ima online trgovinu i koristi svoju maloprodajnu mrežu kao mjesta za dostavu i preuzimanje proizvoda koje možete naručiti putem njihove e-trgovine.

VIŠE KUPOVNIH MISIJA
benzinske postaje potrosacka korpa1Nedavno je Topaz, vodeći irski trgovac, koji na svojim lokacijama prodaje kako gorivo, tako i bitnije svakodnevne namirnice i posjeduje oko 440 takvih lokacija, bio preuzet od strane velikog međunarodnog trgovca Couche-Tard, koji je vodeći trgovac u kanalu susjedskih trgovina u Kanadi, vrlo jak i u SAD-u, a i u Europi snažan u skandinavskim i baltičkim državama (Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Estoniji, Latviji i Litvi), te dosta prisutan i u Poljskoj.

Preuzimanje trgovca kao što je Topaz spremalo se već dulje vrijeme i prema riječima odgovornih u tvrtki Couche-Tard, pripremljeni su za novi razvoj tih trgovina.

Ako spojimo jakog i poznatog trgovca u convenience sektoru, kao što je Couche-Tard, i vodećeg irskog trgovca gorivom i mješovitom robom, na vidiku je smjer razvoja koji irskom potrošaču daje još bolju ponudu te se udaljuje od koncepta benzinske postaje koji je bio poznat od prije.

Tražeći dobar recept za benzinsku postaju, koja današnjem potrošaču nudi sve što mu treba, moramo pogledati i primjer kako to radi britanski Euro Garages.

Partneri su s nekim od najpoznatijih lanaca brze prehrane, ugostiteljstva i trgovine kao što su Starbucks, Subway, Burger King, Greggs i Spar. To zapravo znači da kod njih (ovisi o lokaciji) možete pronaći i konzumirati dobru i poznatu kavu iz Starbucksa, slastan hamburger iz Burger Kinga ili kupiti svakodnevne namirnice iz Spara.

Ilyas Munshi, komercijalni direktor u Euro Garages, navodi kako je jasno da je prodaja goriva još uvijek dio njihove ponude, ali fokus je i na drugim grupama proizvoda tako da udio bruto marže od prodaje otpada otprilike 30:30:30 na gorivo, prodaju proizvoda u trgovini i prodaju od brze prehrane.

Gorivo tako više nije glavni pokretač. U Euro Garages jednostavno su odlučili da će ispunjavati više kupovnih misija. Zašto? Zbog potreba njihovih kupaca.

STANJE U HRVATSKOJ
I za neke od benzinskih postaja u Hrvatskoj mogli bismo reći da su dosta blizu nivou takvih servisa iz zapadno-europskih država. Odavno ni kod nas benzinska postaja nije više samo mjesto za točenje goriva ili pranje auta, nego su danas hrvatske benzinske postaje preuređene u moderna odmarališta, gdje možete popiti kavu, pojesti svježe pripremljen sendvič ili pizzu, provjeriti svoje mailove preko besplatnog bežičnog interneta ili samo kupiti dobru kavu i pecivo za daljnji put.

Benzinske postaje broj benzinskih po trgovcima graf1

Poznate su i prakse udruživanja trgovaca. Tako možemo na nekoliko INA benzinskih postaja u Hrvatskoj naići na novu i inovativnu logističku usluga Tiska, Paketomat, koja služi kao mjesto dostave kod kupnje putem interneta i kao klasično mjesto s kojeg se šalju i zaprimaju paketi.

INA općenito kontinuirano prati potrebe svojih potrošača. Na benzinske postaje uveli su između ostalog i zanimljive nove sadržaje, kao što je obiteljski kutak, koji svakako olakšava putovanje roditeljima i njihovim bebama.

Uz različitu ponudu na više Ininih benzinskih postaja mogu se kupiti i namirnice za kuhanje, brzo i jednostavno i po povoljnim cijenama.

Tifon, koji na području Republike Hrvatske ima mrežu od 43 benzinske postaje, ima u svojoj ponudi i caffe barove/restorane, autopraonice te dječja igrališta. Ali pored svega pokazuje i sklonost modernim trendovima.

Njihov novi prodajni i gastro koncept Fresh Corner nudi puno vrsta biranih kava, svježe pripremljene sendviče i svježe ispečeni kruh i peciva te široki izbor osnovnih artikala i namirnica za svakodnevnu upotrebu s naglaskom na apsolutnu svježinu namirnica po povoljnim cijenama.

Konzum je prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je uveo samonaplatne benzinske postaje, kao moderni maloprodajni koncept (trenutno ih ima četiri). Iz Konzuma su tim povodom komunicirali kako će se izgradnja novih samonaplatnih benzinskih postaja razvijati i u budućnosti.

benzinske postaje prosjecni broj posjeta graf3

PRODAJNI POKAZATELJI
Prema standardnoj Nielsenovoj definiciji, BP (benzinske postaje) su prodajna mjesta koja uglavnom prodaju cigarete i duhan za pušenje, dnevne novine/časopise, prehrambene proizvode (žvakaće gume, pivo, slane grickalice, gazirana pića, vodu, slatkiše, pakirane sendviče itd.), i neke od neprehrambenih proizvoda kao što su papirnate maramice, kondomi te manji dio kozmetike i deterdženata.

Uz tu ponudu, drže i druge segmente, pogotovo proizvode za automobile kao što su motorna ulja, proizvode za njegu auta i neke manje rezervne auto-dijelove. U sklopu benzinskih crpki vrlo se često nalaze i restorani ili kafići.

Prema Nielsenovom cenzusu za 2015. godinu, ukupan broj BP-a na tržištu Hrvatske bio je 830, što je 0,4% manje u odnosu na broj ovih prodajnih mjesta zabilježen u prethodnoj, 2014. godini. Ako usporedimo broj BP-a u 2015. s brojem u 2010. godini, njihov je broj pao za 2,9%.

Prema Nielsenovoj ShopperTrends studiji iz 2015. godine, kupci su u prosjeku BP (zbog kupovine drugih proizvoda, a ne samog goriva) posjećivali dva puta mjesečno, dok je godinu dana ranije frekvencija obilazaka bila ista. Spomenuta studija je pokazala kako je u mjesec dana BP posjetilo 12% svih ispitanika (uzorak od 1.000 ispitanika).

U ukupnoj košarici svih kategorija (112), koje prati Nielsen (tiskovine nisu uključene u analizu), BP u 2015. godini sudjeluju s 4,2% udjela u vrijednosnoj prodaji, što je za 0,1% više nego u godini dana prije.

Važnost tog kanala u 2015. godini na cjelokupnom tržištu Hrvatske s uključenim benzinskim postajama najznačajnija je u kategorijama energetskih napitaka (24,5%), duhana za pušenje (15,3%), prezervativima (14,0%), cigaretama (13,7%) i sportskim napitcima (9,9%).

Najveći rast prodaje u 2015. godini, među TOP 10 kategorija po vrijednosnoj prodaji u toj godini u kanalu BP-a, zabilježile su kategorije duhana za pušenje (vrijednosno 20,9% i količinski 12,6%), mineralnih voda (vrijednosno 17,8% i količinski 14,2%) i sladoleda (vrijednosno 14,7% i količinski 15,9%).

Na drugoj strani najveći pad prodaje u 2015. godini, među TOP 10 kategorija po vrijednosnoj prodaji u toj godini u kanalu BP, zabilježile su kategorije žvakaćih guma (vrijednosno -5,4% i količinski -5,2%), malih čokolada (vrijednosno -4,4% i količinski -7,3%) i čokoladnih tabli (vrijednosno -2,8% a količinski rast od 0,9%).

Kategorija cigareta vrijednosno je u toj godini u kanalu BP zabilježila rast prodaje od 4,1% uz povećanje količinske prodaje od 0,4%.

benzinske postaje prodaja glavnih kategorija graf2

KAKO DALJE?
Kako stvari izgledaju i u kojem smjeru se kreću, vjerojatno je da će se događati promjene u kanalu benzinskih postaja. Dakako, ne kod svih na isti način.

Još uvijek ćemo na autocesti naići na klasičnu benzinsku postaju, gdje će nam prioritet biti točenje goriva ili, možda već kroz godinu ili dvije, napuniti naš EV s električnom energijom. I uz to popiti dobru kavu, koja je oduvijek bila i bit će bitni segment za takve benzinske postaje. Možda čak mjesto za održavanje kratkog sastanka s našim poslovnim partnerom, dok se nama puni auto.

Ali prema svim tim navedenim činjenicama, promjene bi se trebale desiti više u urbanim dijelovima. Vjerojatno će trgovci naftnim derivatima u nekom trenutku morati donijeti odluku na koji dio poslovanja će se više fokusirati, osmisliti kako optimizirati poslovanje u svakoj od poslovnica pa će možda tako klasičan benzinski servis negdje postati više neka moderna mala trgovina iz susjedstva, gdje ćemo kupovati svježe namirnice, litru mlijeka za sutra i finu pizzu neke od poznatih pizzerija. Tko zna, možda čak i kavu Starbucks.

Kod nekih benzinskih postaja trgovac će vjerojatno prepoznati da nema više smisla imati ni trgovine ni osoblje pa će postaviti automatizirano prodajno mjesto i staviti pokoji automat s kavom ili slatkišima ponad svega.

No, kako god. Mi, potrošači bit ćemo generator tih promjena. Naše nove navike i potrebe. Pametniji smo, svjesniji, sve više i više znamo baratati informacijama preko naših pametnih uređaja pa čak i ako to ne kažemo trgovcima, na drugoj strani to znamo jasno pokazati našom lojalnošću i potrošnjom.

Dejan Mesarko
dejan.mesarko@nielsen.com
Retailer Services Account Manager
Nielsen