Slatki namazi – Tržišni trendovi: Rast meda i BIO džemova

Prodaja meda zadržala se iznad razine koja je zabilježena prije pandemije jer su potrošači nastavili konzumirati proizvod zbog općeg zdravlja i dobrobiti, dok je kod džemova ključni trend fokus na BIO proizvode s visokom razinom voća.

Prema Euromonitor Internationalu, tijekom izbijanja pandemije 2020. godine potražnja za medom naglo je porasla, jer većina Hrvata vjeruje da med smiruje grlo, jača imunitet i djeluje kao prirodni antibiotik. Međutim, tijekom 2021. potražnja je smanjena slijedom činjenice da se više znalo o bolesti COVID-19 te se uvidjelo da med nema utjecaja na virus. Prodaja se zadržala iznad razine koja je zabilježena prije pandemije jer su potrošači nastavili konzumirati proizvod zbog općeg zdravlja i dobrobiti. Prodajni rezultati bili su na tako visokim razinama i zbog toga što je bilo sve manje Hrvata koji su proizvodili vlastiti med. Tako su ljudi koji bi inače kupovali neprijavljen med od prijatelja i poznanika krenuli kupovati med u modernim trgovinama mješovitom robom. Od toga je osobito profitirao uvozni med, posebice jeftiniji strani brendovi.

Ipak, važno je napomenuti da hrvatski potrošači gaje veliku preferenciju prema domaćem medu pri čemu povećanje prodaje inozemnog meda nije imalo veze s različitim cijenama ili strategijama promocije stranog meda.

Izvor: Euromonitor International

BIO PROIZVODI U PORASTU
Domaći potrošači nisu baš zainteresirani za isprobavanje novih ili egzotičnih okusa džemova i marmelada. Skloni su okusima koji su im poznati, posebice šipka, marelice i šljive. Ova tri okusa zauzimaju veliki udio prostora na policama u džemovima i marmeladama. Maloprodajnu potražnju podriva i činjenica da mnogi potrošači sami prave džemove i marmelade kod kuće. Nastojanja da se lansiraju novi okusi džemova i konzervi, kao što su smokve, naranče i mandarine, općenito su se pokazala neuspješnima. Međutim, potrošači postaju sve zainteresiraniji za proizvode koji nude održive sirovine i sljedivost. Stoga je ključni trend u kategoriji fokus na BIO proizvode s visokom razinom voća koje nije genetski modificirano. To je uglavnom kroz male start-upove koji uglavnom proizvode džemove od voća uzgojenog na vlastitoj zemlji. Potražnja za tim proizvodima raste, ali ovi mali igrači raspolažu ograničenim kapacitetom nudeći proizvode po premium cijeni.

Prethodni članakSvečano otvoren potpuno preuređeni Spar u Bjelovaru
Sljedeći članakOtvorene Plodine u Zaostrogu