Ovog utorka (8.10.) Europski parlament odlučuje o novim mjerama protiv pušenja. Ipak, i u posljednji trenutak duhanski lobi pokušava, ako ne spriječiti, a ono barem ublažiti ili čak odgoditi odluku, piše Deutsche Welle.

Prije svega se radi o fotografijama fizioloških posljedica pušenja – pokvareni zubi, crna pluća, udovi sa trombozom, koje bi po želji europskih ministara zdravstva trebale pokrivati 65% površine kutije cigareta i drugih duhanskih proizvoda.

Povrh toga, želi se zabraniti cigarete s okusom mentola – ili nekim drugim nedužnim okusom, a osobito se želi učiniti što je manje atraktivnima tanke, takozvane “slim” cigarete koje su osobito popularne kod ljepšeg spola.

Katalog ide i dalje: ovaj put su obuhvaćene i takozvane e-cigarete koje također moraju biti označene zastrašujućim fotografijama ili čak svrstane pod lijekove, tako da se pribor ne može kupiti bilo gdje.

Ministri zdravstva tvrde kako od pušenja godišnje u Europskoj uniji umire 700 tisuća ljudi i ove mjere su u prvom redu usmjerene mladima da niti ne “probaju” duhanske proizvode.

Golem pritisak protiv oštrijih mjera
No pred Europskim parlamentom se do posljednjeg trenutka vodi ogorčena borba oko ovih mjera. “Mi smo ovdje naviknuti na lobiste, ali ovo što se ovdje događa je posve druga razina od svega lobiranja koje se prije ovdje događalo”, svjedoči Tom Hanney, irski veleposlanik u Europskoj uniji, čija je domovina bila jedna od najglasnijih zagovornika ovih novih mjera protiv pušenja.

Doista, u Europskom parlamentu se o toj temi raspravljalo već osam puta – više nego što se raspravljalo i o nekim daleko važnijim temama za život građana Europske unije, sve do pitanja treba li fotografija zauzimati 50 ili čak 75% lica i naličja kutije cigareta.

Osim toga, duhanska industrija tvrdi da se tu radi i o mnoštvu radnih mjesta koja bi bila ugrožena oštrijim mjerama protiv pušenja. Samo u Njemačkoj u duhanskoj industriji radi ili je s njom neposredno povezano oko 52 tisuće ljudi.

Proizvođači cigareta povrh toga ističu i argument protivnika pušenja: već i postojeće mjere su drastično smanjile broj mladih pušača. Još 2001. je u Njemačkoj 27,5% mladih pušilo, prošle godine ih je bilo još samo 12%. Tri četvrtine mladih nije nikad, ili je tek jednom probalo cigaretu, ali više nikad nakon toga nisu zapalili.

“A da se ipak bavite nečim pametnim?”
No nisu samo zaposleni u duhanskoj industriji, vlasnici trafika i ugostitelji nezadovoljni zbog sve oštrijih mjera protiv pušenja, nego i prema nedavnom ispitivanju Udruge građana za slobodu i toleranciju, čak 61% upitanih u ovoj zemlji smatra kako Europska unija previše vremena troši na upravljanje svakodnevnog života svojih građana. Tu nije samo riječ o nekakvom savršenom, atletskom idealu Europljanki i Europljana koji niti puše, niti piju, nego i o drugim propisima sve do zabrane običnih žarulja.

Zato se čuju i zahtjevi da se odgodi ova odluka u Europskom parlamentu. Ako zastupnici doista to odluče, onda bi se o ovim novim mjerama moglo raspravljati tek 2015. godine.

Ipak, oprezni ljubitelji mentol-cigareta su već odavno stvorili lijepe zalihe. Među njima je svakako i bivši njemački kancelar Helmut Schmidt koji navodno ima čitavu ostavu punu šteka mentol cigareta koje doslovce pali jednu za drugom.

A što se tiče zdravlja bivšega kancelara, hvala na pitanju, ono je razmjerno dobro – 94 su mu godine i još uvijek je, čak i nakon popušene šume mentol-cigareta, bistrog uma kakvog bismo samo mogli poželjeti nekim današnjim političarima – pa i onima u Strasbourgu. (Deutsche Welle)