Ako dva najveća svjetska gospodarstva postignu dogovor, BDP Europske unije bi mogao porast za čak 1 postotni bod i otvorila bi se nova radna mjesta

Najviši europski dužnosnik za trgovinu rekao je da bi dogovor o slobodnoj trgovini s Amerikom potaknuo rast za čak 1 postotni bod, što bi dovelo do otvaranja brojnih radnih mjesta, javlja BBC.

EU i SAD su nedavno počele službene razgovore o slobodnoj trgovini. Ako postignu dogovor bit će to najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti.

Povjerenik EU za trgovinu Karel De Gucht rekao je da obje strane još uvijek “osjećamo posljedice potresa koji je pogodio naša gospodarstva 2008”.

“Ovo je najjednostavnija mjera poticaja koju možete zamisliti”, rekao je držeći govor na Sveučilištu Harvard, dodavši da bi za EU “posljedice dogovora koji pokušavamo postići bile rast BDP za između 0,5 i 1 postotni bod, što bi dovelo do stotina tisuća novih radnih mjesta”.

Trgovina između EU i SAD-a trenutno iznosi oko 455 milijardi eura godišnje. EU nastoji završiti pregovore do 2014., prije dolaska nove Europske komisije.

Dogovorom bi se uklonilo prepreke trgovini između dva najveća svjetska gospodarstva.

De Gucht je dodao i da su razgovori u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zaustavljeni “uglavnom zbog razlike u mišljenjima između razvijenih tržišta – poput SAD-a i EU – i novih snaga”.

“Partnerstvo između EU i SAD-a može služiti kao laboratorij za nove trgovinske mjere poput regulatornih ograničenja, politike konkurentnosti, sirovina i energije”, zaključio je De Gucht. (Banka.hr)