Slovenija: Potrošačka košarica najjeftinija od kad se uspoređuju cijene

I u ovom popisu najjeftinija je košarica u Lidlu, točnije 39,06 eura. Slijede Spar (39,43 eura), Hofer (39,79 eura), Mercator (42,44 eura), Tuš (42,66 eura) i Eurospin (44,28 eura)

Prosječna košarica osnovnih živežnih namirnica, čije cijene prati ministarstvo poljoprivrede, 17. siječnja je kod šest trgovaca u Sloveniji koštala 41,28 eura, što je najmanje dosad i oko 17 posto manje nego u rujnu prošle godine kada je načinjena prva usporedba, donosi Slovenska tiskovna agencija (STA).

I u ovom popisu najjeftinija je košarica u Lidlu, točnije 39,06 eura. Slijede Spar (39,43 eura), Hofer (39,79 eura), Mercator (42,44 eura), Tuš (42,66 eura) i Eurospin (44,28 eura).

U odnosu na prethodni popis prosječna vrijednost najjeftinije košarice smanjena je za 2,84 eura, odnosno za gotovo šest i pol posto, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i prehrane. Smanjila se i razlika između najjeftinije i najskuplje košarice kod trgovaca, koja u ovom popisu iznosi nešto više od pet eura. To ukazuje na približavanje najnižih cijena među pojedinim trgovcima, piše u priopćenju.

Posebnost ovog popisa je, ističu u ministarstvu, to što je samo kod jednog trgovca cijena košarice porasla, dok je kod ostalih pet pojeftinila.

S obzirom na cijelo razdoblje praćenja kretanja cijena košarice 15 osnovnih namirnica, odnosno od 13. rujna prošle godine do 17. siječnja, vrijednost prosječne najjeftinije košarice u ovom popisu bila je najniža i iznosila je 41,28 eura.

Analize desetog popisa otkrivaju da su u odnosu na prethodni najviše poskupjeli proizvodi od žitarica, i to tjestenina za gotovo šest posto, brašno za nešto više od četiri posto te kruh za dobra tri i pol posto.

No osjetno su, odnosno za nešto manje od četvrtine, pale cijene svinjskog mesa te junetine koja je u odnosu na prvi popis pojeftinila za petinu.

Prosječna vrijednost košarice voća i povrća smanjena je za 1,28 eura u odnosu na prošli popis i sada iznosi 28,54 eura. Time je povećana i razlika između najjeftinije i najskuplje vrijednosti košarice voća i povrća kod pojedinih trgovaca, koja trenutno iznosi čak 12,56 eura.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDržavni inspektorat u 25 posto nadzora utvrdio rast cijena nakon 31. prosinca
Sljedeći članakLanac Albert Heijn učvrstio vodeću poziciju na nizozemskom tržištu